woensdag, 29 maart 2023
spot_img
HomeNieuws101-jarige Marie ‘De Krake’ Freriksen-Waanders

101-jarige Marie ‘De Krake’ Freriksen-Waanders

Goor – 101 jaar geleden, om precies te zijn op 14 augustus 1920, werd ze als Marie Waanders met bijnaam ‘De Krake’, geboren aan de Koude Dijk te Hengevelde. 

Afgelopen zaterdag vierde ze haar 101e verjaardag met haar familie, vijf kinderen, acht kleinkinderen en maar liefst 17 achterkleinkinderen, bij Herberg de Pot in Markelo. Marie genoot er met volle teugen van. 

Zaterdagochtend werd ze vereerd met een bezoek van wethouder Harry Scholten, die haar namens de gemeente kwam feliciteren met haar 101e verjaardag in de Wheehof in Goor. Zet twee Hengevelders maar bij elkaar dan is gezelligheid gegarandeerd. Marie is met haar 101 jaar de enige nog over van haar broers en zussen. Een van haar zussen, Lien,  werd zelfs 103 jaar. Een ijzersterkte familie, zoveel is wel duidelijk. 

De Hengeveldse Marie werkte op jonge leeftijd bij Roorda, bij bakkerij Nollen en later bij Bouwman, die een fietsenzaak in Hengevelde had. Marie zorgde daar voor de kinderen en deed er het huishouden. Tijdens een dansavond bij Café Rupert in Delden leerde ze Jan Freriksen kennen. Ze trouwden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en betrokken een kleine boerderij in Del-
denerbroek, waar Jan’s ouders ook woonden. Samen met Jan kreeg ze vijf kinderen, twee jongens en drie meisjes. 

Zorgzaam en gezellig

Marie is een zorgzame vrouw en heeft graag mensen om zich heen. Ze is zeer gastvrij en zorgt dat niemand iets tekort komt. Op de boerderij in Deldenerbroek was het altijd de zoete inval en iedereen was welkom en ging met een goed gevulde buik weer weg. Tot op hoge leeftijd heeft ze nog voor haar schoonouders gezorgd, want ook haar schoonvader werd 100 jaar. Toen Jan, haar man, in 1993 overleed, verruilde ze de boerderij in Deldenerbroek voor een woning aan de Reigerstraat in Delden, waar ze tot haar 99e zelfstandig woonde. Sinds twee jaar woont ze in de Wheehof waar ze naar eigen zeggen “heel good te pas” is. Ze is vooral heel erg te spreken over het verzorgend personeel die ze erg lief vindt. Haar dochter Marieke zegt: “Ze zijn heel attent, zorgzaam en lief, precies zoals mama zelf ook is.” 

Feestje bij Herberg de Pot

Haar 100e verjaardag vierde ze bij ‘t Hoogspel in Delden en zaterdag werd haar 101e gevierd bij Herberg de Pot. Op tafel staat de foto met de familie van het feest van vorig jaar. Dochter Marieke zegt: “Op de verjaardag van mijn moeder is het altijd mooi weer!” Ook 14 augustus 2021 is weer een zonovergoten dag. 

De weergoden zijn de goedlachse Marie ‘de Krake’ blijkbaar goed gezind. Harry Scholten haalt nog wat Hengeveldse herinneringen op met Marie maar moet afronden want Marie wil nog even rusten voor het feest later die middag. Dochter Marieke besluit met de woorden: “We hopen ma, oma en omi nog lang in de familie te houden, en jullie met haar 102e verjaardag weer in de Wheehof te kunnen ontvangen.” Marie mag namelijk vanaf haar 100e jaarlijks rekenen op een bezoekje van de burgemeester of een wethouder. 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle