woensdag, 30 november 2022
spot_img
HomeCultuur150e Twentse Processie Kevelaer

150e Twentse Processie Kevelaer

Rond Kerstmis 1641 hoorde Hendrick Busman, toen hij over de hei van Kevelaer liep, een stem die hem zei een kapelletje te bouwen op deze plaats. Hij dacht dat hij het niet goed had verstaan, maar het werd nog tweemaal herhaald. Zijn vrouw kreeg een poosje later een vreemde droom. Zij droomde over een kapelletje met daarin een afbeelding van de Moeder van God. Zij is de Troosteres van de Bedroefden. In die tijd geen overbodige luxe door alle oorlogen in Europa die ook in de streek van Gelder hun sporen hadden achtergelaten.

Met behulp van de pastoor van Kevelaer bouwde Hendrick het kapelletje. In de nacht van 1 juni 1642 bracht de pastoor het prentje, met de afbeelding van Onze Lieve Vrouw van Luxemburg, die hun geschonken was, naar het kapelletje.

Nog diezelfde dag kwam een grote groep pelgrims op het kapelletje af uit Geldern en andere dorpen. Ook gebeurden er enkele wonderen, die opgetekend zijn. Mensen kwamen om te bidden, om kracht en nabijheid in tijden van grote verlatenheid.

Op deze plek, waar eens Hendrick Busman bad, komen honderdduizenden voor gebed. Zijn naam verdween uit de geschiedenis, nadat hij het kapelletje bouwde.

Om het kleine stenen gebedszuiltje bouwde men in 1654 naar voorbeeld van de kapel in het Belgische Scherpenheuvel de zeshoekige Genadekapel. Het kleine prentje is het originele prentje.

De Twentse Processie zet de traditie voort om op bedevaart naar Kevelaer te gaan, dit jaar voor de 150e keer. 

Op zaterdag 27 augustus vertrekken ze ’s morgens vanuit verschillende plaatsen om de Hemelse Moeder Maria te eren en dank te brengen in dit bijzondere genadeoord. Vanwege het jubileum gaat, naast het pastoraal team en pater Hofstede uit Zenderen, hulpbisschop Hoogenboom mee. 

Reiskosten bedragen dit jaar € 27,50 per persoon, graag bij opgave te voldoen.

U kunt zich hiervoor tot en met 12 augustus opgeven bij: Jos Bouman, broedermeester Delden, telefoon 074 3764942 of per e-mail: jambouman@hetnet.nl

Contactpersoon voor Goor e.o.: Wilma Tijdink, telefoon 0547 275190; e-mail:
kevelaer.goor@outlook.com

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Cultuur

Laatste Nieuws