vrijdag, 3 februari 2023
spot_img
HomeNieuws27 Rietmanzuiltjes brengen het Verhaal van Diepenheim

27 Rietmanzuiltjes brengen het Verhaal van Diepenheim

Diepenheim – Als postuum eerbetoon aan hun oom Wim Rietman onthulden Jon en Frits Rietman eind november in cultuurcentrum Herberg de Pol het Rietmanzuiltje dat nu inmiddels al geplaatst is op het Plein onder de Platanen, nabij het geboortehuis van Wim Rietman. 

Wim Rietman vertelde het Verhaal van Diepenheim. Uit hoofde van zijn dagelijkse taken als ambtenaar van de gemeentesecretarie Diepenheim, waar hij maar liefst 42 jaar werkte, kende Wim vrijwel iedereen uit ’t Stedeke en omringende buurtschappen. Wim voelde zich betrokken bij het wel en wee van zijn plaatsgenoten. Het zijn die persoonlijke contacten geweest, gesprekken met oud Diepenheimers, die hem geïnspireerd hebben tot een imponerende serie van meer dan 400 verhaaltjes die vanaf de kerst 1979 tot medio 1990 verschenen in de rubriek ‘Dag Stedeke van Gisteren’ van de Twentsche courant. Wim hanteerde de pen met groots gemak, had het vermogen om de verhalen van oud Diepenheimers op plezierige, leesbare wijze aan papier toe te vertrouwen. Verhalen in combinatie met prachtige foto’s uit particuliere collecties of uit de foto-beeldbank van Diepenheim zoals die vanaf de jaren zestig door vrijwilligers is samengesteld.

Het was op initiatief van de pers- en propagandacommissie Eeuwfeesten Diepenheim dat in 1980 een eerste selectie van deze verhaaltjes in boekvorm verscheen. De belangstelling hiervoor was overweldigend. Nadien volgden vanaf 1985 t/m 2005 nog een zestal bundels. Een serie boekjes die gretig aftrek vond in Diepenheim en omgeving en in menige boekenkast een prominente plek kreeg. Al in 2005 tijdens de viering van 900 jaar Diepenheim ontstond vervolgens het idee om in de openbare ruimte op historische interessante plekken een zuiltje te plaatsen, maar het kwam er destijds nog niet van. In 2020 werd het idee alsnog opgepakt via een burgerinitiatief, inmiddels ondergebracht in de stichting Diepenheim wil Door. “We hebben in het kader van 75 jaar herdenking en viering van de bevrijding  het herdenkingsmonument ‘aan de schop kleeft een traan’ gerealiseerd. Bij dat monument is een zuiltje geplaatst met daarop tekst zoals wij die ontleend hebben aan de bundel ‘Dag Stedeke van Gisteren’. Wij zagen het zuiltje als het eerste van een mogelijke serie zuiltjes als postuum eerbetoon aan Wim Rietman en vandaar ook de benaming ‘Rietmanzuiltjes’. Een jaar later werd de sculptuur ‘Moeder Aarde’ (geschonken door Lotje de Lussanet) nabij de Bovenregge geplaatst en ook daarbij plaatsten we een ‘Rietmanzuiltje’”, vertellen de initiatiefnemers Willem Teger en Geert Jan Bittink. 

Wat volgde was overleg met de gemeente, de Erfgoedcommissie en Hofmarketing. Eenmaal groen licht voor de plaatsing van nog eens 25 Rietmanzuiltjes nam Willem Teger de productie voor zijn rekening en Geert Jan Bittink de teksten en de keuze van de foto’s. “We hebben nu 27 Rietmanzuiltjes geplaatst in de kern van Diepenheim, maar ook op een aantal locaties in het buitengebied. Via deze Rietmanzuiltjes willen wij in de openbare ruimte ‘het Verhaal van Diepenheim’ doorgeven aan de Diepenheimse jeugd, aan nieuw ingezetenen van Diepenheim en aan bezoekers van ons Stedeke. Niet alleen de boekjes van Rietman waren daarvoor een dankbare bron, maar dat gold onder meer ook de door de Historische vereniging Old Deep’n zo zorgvuldig samengestelde en enkele jaren geleden uitgegeven Canon van Diepenheim.” 

Het burgerinitiatief werd mede mogelijk gemaakt via sponsoring en financiële bijdragen. Nijha BV uit Lochem stelde alle betonnen poertjes gratis beschikbaar en plaatwerker Doeschot uit Hengevelde hanteerde een heel sympathieke prijs voor het cortenstaal. Financiële bijdragen waren er via het Stadsarrangement van de Provincie Overijssel, het Rabofonds Centraal Twente en het Twents Noaberfonds. En als je in Diepenheim aanklopt bij vrijwilligers is er heel veel mogelijk. Ingeborg Wind en Edward Oskam die de tekstcorrecties voor hun rekening namen en Jort Voortman die de vormgeving verzorgde. Een woord van dank spraken de initiatiefnemers ook uit naar de medewerkers van de gemeente en Hofmarketing: “Heel fijn dat wij bij dit burgerinitiatief op plezierige wijze tot concrete afspraken konden komen.” In hun slotwoord was er een bijzonder woord van dank aan de Historische vereniging Old Deep’n  die de initiatiefnemers van tips voorzag en een financiële bijdrage beschikbaar stelde voor de organisatie van de officiële onthulling.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle