woensdag, 22 maart 2023
spot_img
HomeNieuwsGoor60-jarig bruidspaar Hulsegge-Boom

60-jarig bruidspaar Hulsegge-Boom

Goor – Jan en Ali Hulsegge-Boom, beide nu 85 jaar, leerden elkaar kennen tijdens een waterpolotoernooi. Ali was daar duidelijk beter in dan Jan, maar dat deed volgens hem niet ter zake. Na ruim drie jaar verkering traden ze op 16 februari 1962 in het huwelijk. Burgemeester Ellen Nauta-van Moorsel brengt het stel een bezoekje in het kader van hun diamanten mijlpaal. Bij binnenkomst geeft ze haar mening over het grauwe regenachtige weer. “Was dat 60 jaar geleden ook zo?”, vraagt ze aan Jan. “Jazeker”, bevestigt hij, “toen stormde het! Maar dat zal wel bij ons passen.” 

Onstuimig is hun levensloop alleszins. Rond haar twintigste is Ali verpleegkundige en volgde een psychiatrie-opleiding. Tegen de tijd dat ze haar opleiding kon afronden, werd haar moeder ernstig ziek. “Ik heb wel altijd in de zorg gewerkt”, licht ze toe, “maar vanwege de ziekte van mijn moeder ben ik met de opleiding gestopt en ben ik voor mijn moeder gaan zorgen. Mijn moeder was belangrijker dan het diploma.” Als Ali en Jan besluiten te gaan trouwen en het eerste kindje op komst is, krijgt Ali ontslag. Zo ging dat nou eenmaal in die tijd. Ze runt het huishouden in haar eentje omdat Jan veel weg is in het buitenland en ze zorgt voor hun -uiteindelijk- drie zoons. Vandaag de dag heeft Ali ernstige artrose. Nauta vraagt of ze veel pijn heeft. Ali’s hand maakt een wegwuivend gebaar: “Ik heb eigenlijk altijd pijn, maar zeuren en klagen helpt niet.” 

Chemicus en praatjesmaker

Als Jan naar zijn werkverleden wordt gevraagd, beantwoordt hij dat met: “Ik ben chemicus en hoogleraar.” Even is het stil en zegt dan: “En praatjesmaker.” Jan heeft vele banen gehad,  onder andere buitengewoon hoogleraar aan de universiteit van Hasselt (B.) en vicepresident bij een internationaal adviesbureau. Regelmatig werd hij gevraagd voor onderzoek en adviserende functies. In 1968 vertrok het stel naar Geel, in België. Jan was werkzaam voor Petrochemie en Amoco (American Oil Company) waar de grondslag werd gelegd voor de ontwikkeling van grondstoffen voor polyester. 

Het Twentse Haagje

Na veel omzwervingen en internationale banen keerde het stel in januari 1995 terug naar Goor, de geboorteplaats van Jan. Ali is Borculose, maar vond Goor een prima plek om neer te strijken. Ze kregen een woning toegewezen aan de Spreeuwenstraat, waar het stel nu nog steeds woont. Jan sloot zich aan bij onder andere toneelvereniging Het Twentse Haagje en werd toneel- en musicalregisseur en schreef en vertaalde vele toneelstukken. Ook vergaarde hij een rolletje in De beentjes van Sint-Hildegard. Vorig jaar kwam alweer het tweede boek van zijn hand: De Schoolfeestmoorden, een regionale thriller uitgegeven door en te bestellen bij boekscout.nl. Leuk feitje:  Via boekgoud.nl/stemmen/12351 kun je stemmen op het boek van Jan waarmee hij meedingt naar de publieksprijs, de prijs van het lezende publiek. Het zou toch leuk zijn als Jan deze prijs in zijn schoot valt, net in het jaar dat hij en zijn Ali 60 jaar getrouwd zijn. 

Behalve burgemeester Ellen Nauta en de lokale pers, krijgt het stel op hun trouwdag verder geen bezoek. Afgelopen zondag kwamen de kinderen over met hun gevolg en werd het goed gevierd bij Restaurant Den Haller in Diepenheim.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle