donderdag, 1 december 2022
spot_img
HomeNieuwsGoor60-jarig bruidspaar Jan en Adriana Dirksen-Zorge

60-jarig bruidspaar Jan en Adriana Dirksen-Zorge

Goor – Jan (84), geboren in Enschede en Adriana (84) in Bloemendaal maar beiden al jaren  woonachtig in Goor, leerden elkaar kennen tijdens Hemelvaartsdag, pakweg zo’n 68 jaar geleden. Een lekke fietsband van Jan tijdens het dauwtrappen bracht ze in Diepenheim bij elkaar. Op 17 maart 2022 waren ze 60 jaar getrouwd, maar vanwege ziekte in de familie is het grote feest nog even uitgesteld. Het bezoek van burgemeester Ellen Nauta werd wel alvast ingepland op donderdag 7 april jl.

Hans en Dopey

Adriana neemt plaats aan tafel met koffie, thee en een heerlijk gebakje voor de aanwezigen. Ze pakt de iPad erbij en laat de burgemeester de foto van het bloemstuk van de gemeente zien, afgeleverd op 17 maart: “Deze is inmiddels verwelkt”, zegt ze, “maar het was prachtig!” Ook de brieven met felicitaties voor hun diamanten huwelijk van de Koning en de Koningin en van de gemeente hadden het stel blij verrast. Hoewel ze Adriana heet, zegt Jan toch steeds wat anders tegen zijn vrouw. Do? Het lijkt niet eens op Adriana. “Do is van Dopey, de kleinste van de Zeven Dwergen. Mijn zussen hadden de film gezien van Sneeuwwitje en vonden mij op Dopey lijken, vanwege mijn gehuppel en omdat ik de jongste van 10 kinderen was”, licht ze toe. “En Jan noemen we Hans. Zijn vader heette ook Jan, dus dat was veel te verwarrend.” Hans en Dopey dus. 

Samen een boot bouwen

Hans ging na zijn middelbare school de (metaal)techniek in en Dopey wilde dolgraag een sportopleiding doen in Arnhem. “Maar ik ben naar de spinazieacademie gegaan”, grapt ze. “De huishoudschool dus. In mijn tijd moesten vrouwen wassen, strijken en koken.” Maar sporten deden ze alsnog: samen fietsen, wandelen, hockey, badminton en Dopey kon als de beste zwemmen. Ze heeft ook jarenlang zwemles gegeven. Fietsen en wandelen doen ze nog steeds. Naast de vele sporten is Dopey ook fanatiek met keramiek bij Oyfo, een Kunstenschool in Hengelo. De prachtigste creaties prijken in de woonkamer: van trollen, tot schalen tot beeldjes van de kleinkinderen. De technische kennis van Hans en de creativiteit van Dopey maakten dat ze samen besloten een motorboot te bouwen achter hun huis in de loods aan de Deldensestraat, waar ze nu nog wonen. Drie jaar deden ze erover en het resultaat mag er zijn: een minstens 8 meter lange motorboot waar ze alweer jaren plezier van hebben. 

Emigreren naar Canada

Het bruidspaar Dirksen kreeg één kind, een zoon, en wat later een schoondochter en drie kleinkinderen waar ze heel blij mee zijn. Emigratieplannen vlak na de geboorte van hun zoon naar Canada werden gedwarsboomd door tuberculose bij Dopey en een gebroken been van Hans. Veel van hun familie woont wel in Amerika en Canada. “Maar in Goor hebben we het ook prima naar ons zin”, bevestigt Hans. Gezien de gemiddelde hoge leeftijd in beide families besluiten Dopey en Hans: “Elke vijf jaar een boeket voor 50, 55 en 60 jaar getrouwd zijn, en vanaf 60 jaar ook nog een bezoek van de burgemeester, wij kosten de gemeente veel geld!” In september van dit jaar hopen ze alsnog hun diamanten feest te kunnen vieren. Waar dat zal zijn, weten ze nog niet.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle