zondag, 26 maart 2023
spot_img
HomeLifestyle60-jarig bruidspaar Paskamp-Kooymans

60-jarig bruidspaar Paskamp-Kooymans

Ambt Delden – Gerrit (79) en Joke (78) Paskamp gaven elkaar reeds op jonge leeftijd het ja-woord, om precies te zijn op 28 september 1961. Gerrit, geboren en getogen in Ambt Delden aan de Kappelhofsweg, leerde Joke kennen op een bruiloft in Markelo. Een tante van Joke trouwde met een neef van Gerrit bij Hargeerds, het huidige Grand Café de Kroon. Dat bewijst maar weer: Van bruiloft komt bruiloft! Locoburgemeester Pieter van Zwanenburg, die er was om namens de gemeente de felicitaties over te brengen, voelde het stel aan de tand.

“Was het liefde op het eerste gezicht?”, vraagt Van Zwanenburg. “Zeker weten”, zegt Gerrit beslist, “en ik had geluk dat ik als eerste op haar afging, want er waren meer kapers op de kust. Later zei een kameraad tegen me: Verdorie, waj mie net veur.” Beseffend dat Gerrit met Joke goud in handen hand, vroeg hij haar na twee jaar ten huwelijk en haalde hij haar over van Markelo naar Ambt Delden te verhuizen. Daar had Joke wel oren naar, want hoewel ze het fijn had in Markelo, stond ze open voor nieuwe wegen. Ze trokken bij de ouders van Gerrit in aan de Kappelhofsweg. Niet veel later werd hun eerste en enige kind Erik geboren.     

Niet stilzitten

Joke’s ouders hadden een bakkerij en een kruidenierszaak in het centrum van Markelo. Maar Joke’s ambitie lag niet in het werken of eventueel overnemen van de winkel die haar opa ooit was begonnen. Ze volgde een interne opleiding in het Juliana ziekenhuis in Hengelo tot verpleegkundige. “Ik raakte zwanger en dan moest je vroeger gewoon het veld ruimen”, vertelt Joke. “Ik heb de opleiding dus niet af kunnen maken.” Stilzitten is klaarblijkelijk niet haar sterkste kant, want ze maakte zich verdienstelijk bij Loonbedrijf Workel, Melkfabriek de Vooruitgang en hielp in de huishouding bij een familie aan de Krudersweg. Alles op een stevige steenworpafstand van hun huis. Het eerste half jaar dat baby Erik er was, zat Gerrit nog in militaire dienst en was dus weinig thuis. Na de militaire dienst zocht Gerrit het dichter bij huis en werkte hij bij de Servo, eerst in het bedrijfslab, later in het semi-technisch lab. Daarna maakte hij de switch naar de productieafdeling en werkte het grootste deel van zijn arbeidsleven in ploegendienst als wachtchef. 

Feest bij Café de Bebsel

Naast hun banen en de zorg voor hun zoon Erik, ging Joke ook graag naar de toneelvereniging, waar ze naast acteren, ook graag mocht regisseren en grimeren. Ze leverde haar regiebijdrage onder andere aan ‘Huttenkloas’ en ‘Het Spook van de Noordmolen’. Ook Gerrit had nog allerlei nevenactiviteiten, onder andere in alle functies (behalve trainer) bij SV Delden, en ook diende hij 33 jaar bij de brandweer als commandant. Verder hebben ze nog zorg voor kippen, schapen, parkieten en natuurlijk de (moes)tuin.  “Ja, zo kan ik ook een huwelijk van 60 jaar volhouden”, zegt Pieter van Zwanenburg, “als je elkaar nooit ziet.” Gerrit en Joke moeten lachen. “Zolang er één binnen is en één buiten, gaat alles goed”, zegt Joke. “We hebben wel eens een donderdag”, vult Gerrit aan, “maar het wordt vanzelf weer vrijdag.” Zowel mentaal als fysiek oogt het stel kerngezond. Reden genoeg voor Gerrit en Joke om hun diamanten mijlpaal dezelfde avond goed te vieren samen met Erik en zijn vrouw Lyanne en de kleinkinderen bij Café de Bebsel in Goor. 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws