woensdag, 29 maart 2023
spot_img
HomeNieuwsDeldenAandacht voor Internationele Vrouwendag bij Wereldwinkel Delden

Aandacht voor Internationele Vrouwendag bij Wereldwinkel Delden

In de Wereldwinkels is veel aandacht voor kleinschalige vrouwenprojecten in ontwikkelingslanden. Producten van vrouwenprojecten in de Wereldwinkel Delden zijn o.a aardewerk uit Tunesië, All woman recycling uit Zuid Afrika, Sjaal met verhaal uit Nepal.

Pottenbakkers en aardewerk uit Tunesië

Pottenbakken is een heel traditioneel ambacht, waarvan de kennis binnen de familie van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het is een ambacht waaraan de hele familie meewerkt. De werkplaatsen zijn dus ook in en bij hun woonvertrekken.

Een belangrijk onderdeel in het maakproces is het schilderen dat door vrouwen gedaan wordt. Totdat de vrouwen getrouwd zijn werken ze in de pottenbakkersfabriek en daarna vanuit huis. De mannen doen het zwaardere werk: het bakken en glazuren. Het Tunesisch aardewerk is mooi, modern, met de hand gemaakt, dus uniek. 

All women recycling

Het vrouwenproject ‘All women recycling’ is een klein werkgelegenheidsproject opgezet door vrouwen. Deze vrouwen maken van weggegooide plastic flessen leuke doosjes. Die doosjes zijn Fairtrade en kun je voor allerlei doeleinden gebruiken. Bijvoorbeeld om een waxinelichtje in te doen, als pennenstandaard, als bloempotje, om sieraden in te bewaren, voor kleine dingetjes en verzint u zelf maar iets anders. 

Met dit project helpen we de vrouwen van All women recycling, die hun bedrijf hebben in Muizenberg, een voorstad van Kaapstad. Het mooie van dit project is dat we door de doosjes te kopen niet alleen dit vrouwenproject in een ontwikkelingsland ondersteunen, maar dat ook de vele plastic flessen die achteloos op straat gegooid worden ingezameld worden voor dit project. Zo wordt ook de immense plastic berg wat minder. De Kliketyklikdoosjes zien er erg leuk uit en zijn allen voorzien van de naam van de maakster. Op die manier geven Zukiswa, Bobo, Francine, Ntombi, Candice, Nono, Allette en Lynn een heel persoonlijk tintje aan het Kliketyklikdoosje.

Sjaal met Verhaal

Het uitgangspunt is het creëren van werk voor vrouwen. Door te zorgen voor een continue afname van producten, creëer je werk en werk zorgt voor een inkomen.

Daarnaast steunt Sjaal met Verhaal vanaf dag één diverse projecten in Nepal die afhankelijk zijn van donaties. De twee grootste projecten zijn het kinderhuis in Pokhara en de bouw van een medische post in Nepal.

Ook op andere manieren ondersteunt Sjaal met Verhaal projecten. Zo zijn er altijd producten waar een klein foutje in zit of die blijven liggen in de voorraad. Dat wil niet zeggen dat deze producten niet meer verkoopbaar zijn. Deze producten worden onder andere geschonken aan Stichting Diyo Nepal.Zij verkopen deze producten op kleine markten en de opbrengst gaat naar deze stichting.

Wil je meer informatie over deze projecten of de andere projecten die Sjaal met Verhaal steunt, stuur dan een bericht aan e-mail info@sjaalmetverhaal.nl

Van harte welkom in de Wereldwinkel Delden, Kortestraat 2b. Deze is weer open van dinsdag tot en met zaterdag van 12 tot 16 uur en vrijdags tot 19 uur volgens de coronamaatregelen. Voor inlichtingen: 06 53569649.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle