zaterdag, 1 april 2023
spot_img
HomeNieuwsDiepenheimAndré Voortman: trilogie van een wandelaar (2)

André Voortman: trilogie van een wandelaar (2)

Diepenheim – André Voortman (55) uit Diepenheim wandelde in drie maanden naar Litouwen: hij legde 1550 kilometer af en versleet drie paar schoenen. Met een 17 kilo wegende rugzak en de hulp van Google maps besluit hij de voetreis te maken. Een lang gekoesterde wens ging in vervulling. In de rubriek van vorige week kon u de reden lezen van de wandeling. 

En dan ga je op pad, maar wat neem je dan mee? “Voor de reis kocht ik alleen de meest noodzakelijke dingen, ik zorgde dat ik genoeg geld had om te overleven tot eind september van dit jaar en dat mijn agenda leeg was. Ik typte Kėdainiai in op Google Maps en begon van huis (in Diepenheim, red.) te lopen met een rugzak van 17 kilo op mijn rug.

Ik liep de eerste dag ongeveer 18 kilometer, het was echt zwaar. Mijn eerste overnachting was bij een B&B in Boekelo. Na een paar dagen raakte ik gewend aan het ritme en liep ik elke dag 15 tot 25 kilometer zonder noemenswaardige problemen. Ik probeerde in eenvoudige hotels of B&B’s te slapen, maar ik kon ook altijd slapen in de tent die ik bij me had.” Voortman liep van Diepenheim via Gronau dwars door Duitsland naar Schwedt. Onderweg bezocht hij de naziconcentratiekampen Bergen-Belsen en Sachsenhausen en ook de stoeterij van Neustadt (Brandenburg) en de scheepslift in Niederfinow. Toen
André op Hemelvaartsdag, 26 mei, 580 kilometer (=gemiddeld 18 kilometer per dag) verder aan de Duits-Poolse grens aankwam, kwam zijn vriendin Maria vier dagen op bezoek. Na een welverdiende pauze vervolgde hij zijn voetreis door Polen. “In Polen bezocht ik mijn vrienden in Zlotov en Mikołajki Pomorskie. De kortste weg was door Kaliningrad, maar vanwege de oorlog was dat niet erg slim, dus ik moest langs de grens naar het drielandenpunt – Polen-Kaliningrad-Litouwen”, vertelt André. “Op de eerste dag in Litouwen liep ik ongeveer 22 kilometer naar Gražiškii en op de tweede dag liep ik nog een route van 17 kilometer.”

In de winter van 2022 was André al in de regio Kėdainiai geweest om zijn Nederlandse kameraad Erwin de Witte te bezoeken die daar de veehouderij Laufriza runt. Tijdens dat bezoek ontdekte hij dat daar een pelgrimspad liep, in de buurt van het dorp Vainikai waar Laufriza gevestigd is. “Ik besloot een pauze te nemen, te stoppen met het gebruik van Google Maps en me naar het voornoemde pelgrimspad te laten rijden”, zegt Voortman. “Zo begon ik aan de ‘Camino Lituano’-route bij Prienai; een hele mooie route die meestal makkelijk te bewandelen is en naar een aantal hele mooie plekken leidt. (Camino Lituano is ook wel bekend als St. Jacob’s Road en loopt door Litouwen. Een toeristische pelgrimsroute die verbonden is met het Europese St. Jacob’s wegennetwerk, red.) 

Saillant detail: de bewegwijzering is alleen aangegeven van noord naar zuid. Dat Jakob ook nog weer terug naar huis moest zijn ze daar blijkbaar vergeten; die route is niet aangegeven.”

Voortman liep van Prienai naar Pažaislis, maar hij gaf er de voorkeur aan niet door steden te lopen dus pikte een vriend hem op nabij Pažaislis (ten zuiden van Kaunas) en zette hem af bij Biliūnai (ten noorden van Kaunas en 1290 kilometer van Diepenheim). Vanaf hier vervolgde hij zijn reis te voet naar Kėdainiai. 

Lees volgende week het laatste deel van de trilogie.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle