zondag, 27 november 2022
spot_img
HomeNieuwsDiepenheimAndré Voortman: trilogie van een wandelaar (3)

André Voortman: trilogie van een wandelaar (3)

Diepenheim – André Voortman (55) uit Diepenheim wandelde in drie maanden naar Litouwen: hij legde 1550 kilometer af en versleet drie paar schoenen. Met een 17 kilo wegende rugzak en de hulp van Google maps besluit hij de voetreis te maken. Een lang gekoesterde wens ging in vervulling. In de rubriek van vorige week kon u lezen hoe de eerste 1300 kilometer van de wandeling verliep. 

“Toen ik al dicht bij mijn doel was (minder dan 2 kilometer), kreeg ik een grote verrassing: de Urka-rivier, die ik volgens de informatie op de route te voet/wadend kon oversteken, was door extreme regenval veel dieper dan verwacht. Dus ik deed mijn kleren uit en probeerde de rivier door te waden, zonder kleren en rugzak was het al onmogelijk…, ik moest terug. Het zou nog 14 kilometer extra hebben gekost om om te lopen. Ik besloot ongeveer 5 kilometer richting Josvainiai te lopen en dan met de auto naar mijn vrienden in Kėdainiai te gaan”, aldus Voortman. “Toch had ik er geen goed gevoel bij dat ik rond Kaunas een stukje met de auto was gegaan en ook dat ik de laatste kilometers voorbij de Urka-rivier niet te voet had afgelegd. Daarom besloot ik om van het huis van mijn vrienden, nog ruim 20 kilometer over de Camino Lituano naar de veehouderij Laufriza van mijn kameraad Erwin te lopen.” Daarmee was de missie van André volbracht. 

“De indrukken en ervaringen zijn ontelbaar, dit te hebben volbracht geeft voldoening. Eigenlijk is een mens tot alles in staat. Ik ben allergisch voor sport en heb welgeteld één keer getraind voor dit avontuur, ook nog zonder rugzak…. Maar als je je zinnen op iets zet, dan kun je het vaak ook! Natuurlijk heb ik wel eens een dipje gehad, maar er was geen tijdsdruk, het was geen wedstrijd.” André heeft bewust grote steden ontweken. “Ik hou van de natuur, niet van drukte in steden. Ik was onder de indruk van de nog steeds vervallen staat van voormalig Oost Duitsland, het verschil tussen Oost en West is echt nog enorm groot, dat zie je niet vanaf de Autobahn. In Polen viel het me op hoe vriendelijk en behulpzaam de bevolking daar is en heb ik genoten van de mooie natuur in de Masuren. Ik vind het Litouwse landschap met kleine boerderijen en houten huizen en de vele houtsnijwerken die je onderweg tegenkomt erg mooi. Ik was onder de indruk van het verschil tussen Poolse en Litouwse geloofsovertuiging en/of zorg voor heilige kruisen: in Polen zijn ze beplant met bloemen en versierd met linten, maar in Litouwen staan ze verwaarloosd in het veld.” Bang is hij nooit geweest. Hij zorgde altijd tijdig voor een slaapplek en iets te eten, en liep nooit in het donker. Zijn partner Maria was niet meteen enthousiast over zijn plan, maar begreep ook dat hij dit heel graag wilde. Ze is dan ook heel erg blij dat hij het avontuur ruim voor de verjaardag van André’s vader (24 september) had afgerond en weer thuis is. 18 april vertrok hij uit Diepenheim en 19 juli kwam hij aan in Kedainiai. Een fantastische prestatie! André heeft nog geen concrete nieuwe plannen maar hij sluit ook niets uit… “Waar ik van schrok, is hoe snel je weer in de sleur van de dag zit. Dus ‘stiekem’ ben ik aan het brainstormen over een eventueel volgend plan. Gewoon om een periode uit de sleur, of misschien wel de waan van elke dag te komen….” 

In drie maanden liep André Voortman ongeveer 1.550 kilometer, verloor 6 kilo lichaamsgewicht en versleet drie paar schoenen. “Het was een geweldige ervaring. Ik kan het iedereen adviseren – als je de kans hebt, gewoon doen! Later is al begonnen en Der Weg ist das Ziel……” 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle