woensdag, 6 juli 2022
spot_img
HomeZorgApotheek Delden: roken en de invloed van geneesmiddelen

Apotheek Delden: roken en de invloed van geneesmiddelen

Dat roken niet gezond is, weet tegenwoordig iedereen wel. Rokers sterven gemiddeld 10 jaar eerder dan niet-rokers. Roken verhoogt het risico op verschillende soorten kanker, waaronder longkanker. Ook verhoogt roken het risico op longziekten zoals COPD en hart- en vaatziekten zoals een beroerte of een hartinfarct. Zo zijn er nog veel meer nadelige effecten gerelateerd aan roken. Allemaal redenen om te stoppen met roken. 

Wat veel mensen niet weten is dat roken ook invloed heeft op de afbraak van geneesmiddelen. Wanneer iemand rookt, wordt een groep van leverenzymen meer actief. Hierdoor worden een aantal medicijnen bij rokers sneller afgebroken dan bij niet-rokers. Als iemand rookt, heeft diegene dus een hogere dosis nodig voor hetzelfde effect. Dit geldt bijvoorbeeld voor een aantal ‘psycofarmaca’ zoals haloperidol, duloxetine, olanzapine, fluvoxamine en clozapine. 

Ook hebben rokende mensen met diabetes ongeveer 30% meer insuline nodig dan niet-rokers. Dit betekent ook, dat als iemand stopt met roken, deze dosering weer naar beneden kan worden bijgesteld. Overleg daarom met uw apotheker of arts wanneer u gaat stoppen met roken of onlangs bent gestopt en u één van bovenstaande middelen gebruikt. 

Wat ook bij veel mensen onbekend is, is het risico van roken bij het gebruik van de anticonceptiepil. Het risico op het ontstaan van een hartinfarct, een beroerte of trombose neemt sterk toe als een vrouw ouder dan 35 jaar is, rookt en de anticonceptiepil gebruikt. Zeer waarschijnlijk geldt hetzelfde risico voor de hormoonspiraal, de anticonceptiering en de hormoonpleister. Dus: als een vrouw boven de 35 jaar de hormonale anticonceptie gebruikt, wordt dringend aangeraden om te stoppen met roken.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Zorg

Laatste Nieuws