dinsdag, 28 maart 2023
spot_img
HomeNieuwsDeldenAutisme geconstateerd op latere leeftijd: erg of soelaas?

Autisme geconstateerd op latere leeftijd: erg of soelaas?

Delden – We weten steeds meer over autisme. Wat is het, wie heeft het, waarom hebben sommige mensen het en hoe leer je er mee leven? Heel anders was dat ruwweg 40 jaar geleden. Niet zo aanstellen en weer door. Eugenie Binneveld (51) weet er alles van. Zij was 45 toen ze eindelijk wist waar ze aan leed. Erg? “Nee, een geweldige opluchting”, zegt ze zelf.

Eugenie was een jaar of 10 toen ze besefte: Ik ben anders. Eugenie: “Ik wil bijvoorbeeld graag alleen zijn, muziek luisteren, singeltjes draaien op mijn kamer, nu weet ik dat het verzamelen, nummeren en alle in en outs weten van de singel bij mijn autisme hoort. Mijn ouders hadden een bakkerszaak dus die hadden het druk.  Zij zeiden: die is gewoon heel verlegen.” Om dat aan te pakken werd ze met 14 jaar achter de toonbank gezet van de bakkerij. Verplicht praatje maken, bestelling opnemen, klaarzetten, afrekenen, volgende klant. Eugenie leerde zichzelf hoe te gedragen en wat te zeggen en redde zich er wel mee. 

De oplossing: Autismepraktijk EB

Ze trouwde en kreeg zes kinderen, vier meisjes en twee jongens, en had een goede baan. Niks aan de hand. Het ging wel goed met Eugenie. Of toch niet? “Soms niet, dan ging het niet goed, maar ik wist nooit precies wat het was. Ik was een slechte eter. Niet zozeer dat ik teveel of te weinig at, maar ik was heel kieskeurig over de structuur of samenstelling. Ik kookte alles apart maar nooit bij stilgestaan dat dat mijn eigen behoefte (autisme) was. Kinderen waren er heel blij mee want ook zij konden zo hun eigen bord vullen met wat ze lusten. Ik leefde mijn leven -niet zo aanstellen en weer door- totdat ik op 43-jarige leeftijd zowel fysiek als mentaal volledig instortte en in het ziekenhuis terecht kwam”, vertelt Eugenie. Ze kreeg de ene diagnose na de andere: depressie, burn-out, overgang, oorzaak van de reuma-medicijnen, eetstoornis… “Totdat een behandelaar bij de GGZ zei: ga je maar eens laten testen op autisme want je hebt een vlak gezicht, kijkt mensen niet aan en hebt gedrag dat erbij past zoals bijvoorbeeld ‘afspraak is afspraak’ en alles op zijn plek leggen en steeds aanpassen aan wat de ander verwacht. Ik ging testen. En wat bleek: Ik heb autisme.” 

De wachtlijst voor hulp was zo lang dat Eugenie zelf op onderzoek uitging. Ze volgde cursussen en studies, verdiepte zich in het fenomeen ‘autisme’ en vond de oplossing. Ze hielp eerst zichzelf -met succes- en dacht: ik wil anderen helpen met mijn eigen ervaring en kennis over autisme en dan met name volwassenen met (kenmerken van) autisme, zoals ook zij, die maar niet de vinger op de zere plekken kunnen leggen wat er met ze is, niet echt ziek zijn, maar ook nooit echt lekker in hun vel zitten,  overprikkeld zijn. En zie daar: Sinds 1 februari 2023 is Autismepraktijk EB in Delden een feit. 

Gezocht voor Pilot: vijf mensen met (vermoeden van) autisme.  In 30 dagen je autisme doorgronden!

Autismepraktijk EB biedt verschillende begeleidingstrajecten -online of in haar praktijk- voor mensen met (kenmerken van) autisme, allen met één doel voor ogen: autisme accepteren en lekker leven. Denk jij dat je (kenmerken van) autisme hebt? Dan nodigt Eugenie je van harte uit deel te nemen aan haar pilot project tegen een zeer sterk gereduceerd tarief. 

Wees er snel bij want ze heeft maar plaats voor vijf personen! 

Bel 06-40897338 of stuur een e-mail naar autismepraktijkeb@gmail.com

Werdmuller von Elggstraat 8 in Delden. 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle