vrijdag, 30 september 2022
spot_img
HomeNatuur‘Bijkletsen over de prachtige natuur in ons fraaie Twente’

‘Bijkletsen over de prachtige natuur in ons fraaie Twente’

Met natuurkenner en natuurfotograaf Han Brinkcate

In het voorjaar zijn ze regelmatig met hun luidde ‘roffels’ al van veraf te horen in de Twentse bossen. Ze gedragen zich als een soort van ‘macho’ houthakkers, maar dan zonder motorkettingzaag. Nee! De grote bonte specht (Dendrocopus major) (zie foto’s) en zijn soortgenoten de groene specht, de zwarte specht, de kleine bonte specht en de middelste bonte specht doen dit alles met hun snavels. De snavel is voor alle soorten spechten een bijzonder werktuig. Ze hakken hun nesten in bomen hiermee uit, veelal is dit een boom waar al rotte of vermolmde plekken in zitten. Tijdens dit hakken gebruiken ze hun behoorlijke grote klauwen en staart als steun. Hun snavel gebruiken ze ook om voedsel in bomen te kunnen bemachtigen, zoals insecten, eitjes van insecten en larven. Hierbij komt trouwens ook hun lange tong goed van pas. Ook eten ze de zaden van sparren en dennen en diverse soorten noten. Spechten zijn best wel vindingrijk, vooral als het gaat om het openbreken van zaden en noten.

Ze zoeken een spleet in een boom en schuiven hier de noot in, vervolgens hakken ze hier met hun snavel op tot de noot kapot is en vervolgens verorberen ze hem. Hetzelfde doen ze om de zaden uit de dennenkegels te halen. Soms vind je een boom in een bos, waaronder het vol ligt met allemaal resten van voedsel van de spechten, dit noemt men dan een spechtensmidse. Hoofdpijn kennen onze spechten niet, want in hun nek zitten een paar schokbrekers, die al deze klappen netjes opvangen. Echt melodieus zijn onze spechten ook al niet, verder dan kikkikkik of een beetje een schel kriet – kriet – kriet komen deze ‘gasten’ echt niet. De lokroep krijgt bij mij dan nog een klein kansje, deze klinkt als een scherp tjiek – tjiek. In plaats van zang, roffelen de spechten in het voorjaar met hun snavel op een dode tak van een boom, die een duidelijk en helder geluid weer geeft om een vrouwtje te lokken. En ja, een verliefd vrouwtje kan het natuurlijk niet nalaten om niet terug te ‘roffelen’. Zo heeft elke specht zijn eigen geluidje. De grote bonte specht heeft in de vlucht allemaal witte stippen op de onderkant van de korte vleugels, verder hebben de mannetjes en de jongen een rode vlek op de kruin. Veelal bevindt het nest van de bonte specht zich boven de drie meter hoogte in een boom. Dit nest wordt door beide ouders in de boom uitgehakt. Als nestmateriaal dienen alleen maar wat houtspaanders. In dit nest legt het vrouwtje 5 à 6 crèmewitte eieren, die ze vervolgens in ruim 15 dagen uitbroedt. Beide ouders verzorgen vervolgens ruim 20 dagen de jongen, die met insecten en larven (zie foto met meikever als voedsel) worden gevoerd. In Twente zijn eigenlijk alle spechten standvogel. 

Voor het boeken van lezingen: 06 12588958. Voor meer natuur kunt u kijken op www.
hanbrinkcatenatuurfotografie.nl of www.hofweekblad.nl. 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Natuur

Laatste Nieuws