donderdag, 30 maart 2023
spot_img
HomeNieuwsDeldenBlessurepreventie en Eerste Hulp Bij Pijntjes

Blessurepreventie en Eerste Hulp Bij Pijntjes

EV Fysiotherapie & Fitness en vv Rood Zwart starten samenwerking 

Delden – Al langer bestond er vanuit vv Rood Zwart de behoefte om blessures sneller te verhelpen of beter nog, te voorkomen. Hans van Ooijen, vanuit zijn rol als voorzitter van de technische commissie bij vv Rood Zwart, heeft dit initiatief samen met Sander Overbeek van EV Fysiotherapie & Fitness opgepakt. En niet alleen voor de eerste teams, nee, deze service is er voor àlle leden van vv Rood Zwart. 

“Doel van ons initiatief is eigenlijk liever voorkomen dan genezen”, legt Sander uit. “Meteen links naast de ingang heb ik mijn behandelruimte waar straks elke donderdag van 18 tot 19 uur een inloopspreekuur is voor alle leden van Rood Zwart. Dus heb je sport gerelateerde klachten, waar je normaal nog gewoon mee door zou lopen, laat mij er dan even naar kijken. Misschien is het met wat simpele oefeningen al te verhelpen. En zo niet dan kan ik je advies of een doorverwijzing geven om er wel zo snel mogelijk vanaf te komen.” 

Veldrevalidatie

De samenwerking op locatie in het Noaberhoes, het clubhuis van vv Rood Zwart, leent zich volgens fysiotherapeut Sander Overbeek uitstekend als werkruimte. Sander is bij EV Fysiotherapie & Fitness degene die de meeste sportblessures behandelt en ook de meerderheid van de voorste kruisband revalidatie uitvoert, een knieblessure die onder voetballers helaas veelvuldig voorkomt. Deze revalidatie is berucht en bevreesd door zijn grote impact. Er wordt veel van de revaliderende sporters gevraagd en het duurt zeker negen tot twaalf maanden voordat ze weer op wedstrijdniveau hun sport kunnen beoefenen. Sander wil met voetballers met een voorste kruisbandband blessure revalideren bij vv Rood Zwart op het veld en niet in alleen in een fitnessruimte. Veldrevalidatie is essentieel om de sporter weer voor te bereiden op het echte werk, maar ook zodat de voetballer in contact blijft met zijn club. “Je traint veel sport specifieker en niet onbelangrijk: je bent weer in contact met je team. Zij leven veel meer met je mee omdat je niet uit het zicht verdwenen bent. Er is meer begrip.”

Gebrek aan socialisatie door lockdowns

De heren zien vooral een toename in het aantal blessures vanaf dat voetballers naar een groot veld gaan. Maar ook corona heeft een toename aan blessures veroorzaakt. “Voetbal is een draai- en kapsport met veel plotselinge bewegingen, want je volgt de bal en het spel. Je gaat dan niet nadenken hoe je je voet neerzet en of dat wel goed is voor je knie. Tijdens corona gingen mensen wel hardlopen of fietsen en naar de sportschool, maar dat is een heel andere manier van spierbelasting dan voetballen. De dynamiek mist”, zegt van Ooijen. “En daarbij ontbrak het de mensen tijdens de lockdowns aan socialisatie: je mist je team, de wedstrijd en de derde helft. Allemaal cruciale elementen voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Het is ook de bedoeling dat het geheel gedragen wordt door de coaches en trainers. Door hun actieve observatie tijdens een training of wedstrijd signaleren zij veel eerder een beginnende blessure en zullen ze je stimuleren even bij Sander binnen te lopen.” 

Gratis inloopspreekuur voor alle leden van Rood Zwart

Het inloopspreekuur en het advies is van start gegaan op donderdag 29 september, elke week van 18 tot 19 uur en wordt geheel mogelijk gemaakt door EV Fysiotherapie & Fitness en vv Rood Zwart. Het is gratis voor alle leden van vv Rood Zwart. Informatie inwinnen of lid worden van Rood Zwart? Kijk op de website www.roodzwart.nl of www.evfysiotherapie.nl

Foto: Hans van Ooijen (links) en Sander Overbeek

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle