woensdag, 30 november 2022
spot_img
HomeNieuwsBlijf alert op legionella na de vakantie

Blijf alert op legionella na de vakantie

Jaarlijks honderden besmettingen

Twente – Veel mensen zijn de komende weken weer van huis voor een welverdiende vakantie. Zeker na de twee uitdagende corona-jaren nemen we het er graag van deze vakantie. Wie op vakantie gaat, doet er verstandig aan om bij terugkeer alert te zijn op het gevaar van legionella. Dit kan namelijk vervelende gevolgen hebben.

Terugkerende vakantiegangers lopen een zeker risico om na hun vakantie een legionella-besmetting op te lopen in huis. Tijdens de vakantieperiode worden de kranen namelijk niet gebruikt. Hierdoor staat het water in de leidingen stil. Door het warme weer kan deze watertemperatuur bovendien ook snel oplopen tot boven de 25 graden. Warm, stilstaand water is de ideale groeilocatie voor de legionellabacterie.

Wanneer men terugkeert van vakantie is het advies van onder meer Techniek Nederland, de GGD en andere gezondheidsorganisaties om bij thuiskomst eerst de douche zo’n 4 á 5 minuten rustig te laten stromen. De nadruk ligt op ‘rustig’, omdat men wil voorkomen dat het water vernevelt. Besmetting vindt namelijk vooral plaats door het inademen van de waternevel. Om verneveling te voorkomen kan men de douchekop onder water in een emmer houden of er een washandje overheen te trekken. Zet de watertemperatuur het liefst vrij hoog, om zo goed de leidingen ‘schoon te branden’ qua eventuele bacteriën. Spoel ook eventuele buitenkranen, tuinslangen of buitenbaden zoals hot tubs/jacuzzi’s goed door. Ook hier kan immers water lang stil blijven staan.

Het advies is ook relevant voor vakantiebestemmingen: wanneer men bijvoorbeeld naar een vakantiewoning of appartement gaat, is het wijs om ook hier het water even door te laten stromen.

Ondanks al deze adviezen lopen jaarlijks toch nog enkele honderden mensen een legionella-besmetting op. Zo geeft het RIVM een ruwe schatting van 300 tot 400 patiënten die voor behandeling bij een arts komen. Het werkelijke aantal ligt hoger, omdat niet iedereen goed onderzocht kan worden of aan de bel trekt. Men constateert ook dat er, ondanks de jaarlijkse aandacht, een stijgende lijn zichtbaar is qua het aantal besmettingen. Exacte oorzaken heeft men niet, maar het zou bijvoorbeeld kunnen komen door de steeds warmere zomers; de tijd van het jaar waar de meeste besmettingen oplopen.

Het is eveneens belangrijk om de klachten te kennen die kunnen duiden op een legionella-besmetting. Sommige mensen krijgen milde, griepachtige klachten die binnen een paar dagen vanzelf weer over gaan. Soms kan legionella echter een ernstige longontsteking veroorzaken. Zó ernstig dat mensen eraan kunnen overlijden. Dit laatste zal bij lezers bekend zijn vanwege de legionella-uitbraak tijdens de Westfriese Flora in Bovenkarspel in 1999. Toen kwamen 32 mensen om het leven en werden 206 mensen ernstig ziek.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle