donderdag, 1 december 2022
spot_img
HomeNieuwsBoek over Bornerbroek tijdens de Tweede Wereldoorlog

Boek over Bornerbroek tijdens de Tweede Wereldoorlog

Bornerbroek – De Historische Kring Bornerbroek heeft zijn eerste boek laten drukken. Een meer dan 200 pagina’s tellend boek met tevens meer dan 250 foto’s is een historisch werk geworden die op een indrukwekkende wijze de oorlogsjaren van het dorp beschrijft,

Vele gesprekken zijn er de afgelopen jaren gevoerd met de generatie welke zich deze tijd nog helder kunnen herinneren. Vele indrukwekkende verhalen over verdriet, moed, verraad maar ook feest heeft dit opgeleverd. Dit alles neergezet in de tijdsgeest van de jaren 1940 – 1945.

Na een algemene inleiding gaat het boek al snel over in de verhalen over de omstandigheden in het dorp. Onderwerpen die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld mobilisatie van dorpsgenoten, slachtoffers in het dorp, neergestorte vliegtuigen rondom het dorp, de V1 installatie bij Platenkamp en de gevolgen hiervan bij mislukte lanceringen, een tot levenslang veroordeelde dorpsbewoner, de invloed op school, kerk, zuivelfabriek etc. Daarnaast is er aandacht voor de dorpsbewoners die na de oorlog richting Indie zijn vertrokken.

De meest heftige periode voor Bornerbroek was de periode van de laatste dagen voor de bevrijding. Gevechten rondom het kanaal hebben meer dan 30 boerderijen in de as gelegd. Grote familie drama’s hebben zich hier afgespeeld. Maar ook aandacht voor de kracht van de wederopbouw en de hulp die men elkaar hierbij heeft geboden. Noaberschap ten voeten uit!

Kortom een pracht boek voor Bornerbroekers, oud Bornerbroekers en iedereen die interesse heeft in de lokale en regionale historie.

Het eerste boek word op zondag 20 november aanstaande gepresenteerd in het Brookshoes te Bornerbroek, tijdstip 11.00 uur. Alle belangstellenden zijn van harte welkom.. De overhandiging vindt plaats aan een Bornerbroeker die alles van dichtbij heeft meegemaakt.

Het Brookshoes is deze zondag 20 november open van 11.00 tot 15.00 om een boek te verkrijgen. Er is een oplage van 500 stuks en er vindt maar 1 druk plaats. De prijs is € 25 en er dient contant afgerekend te worden.

Dank aan de Gemeente Almelo voor hun financiele bijdrage om dit boek te kunnen realiseren en de verkoopprijs zo laag mogelijk te houden.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle