zondag, 5 februari 2023
spot_img
HomeNieuwsBrand in de Stadshagen: een half jaar later…

Brand in de Stadshagen: een half jaar later…

Delden – Harry Rupert was nog maar net gevraagd als interim-directeur bij Stichting Wonen Delden toen hij voor de misschien wel grootste uitdaging kwam te staan in zijn huidige carrière; de brand in de Eschtoren van de Stadshagen op 25 april 2021, die twee slachtoffers eiste. 

Het staat buiten kijf dat de impact van zo’n brand met twee dodelijke slachtoffers enorm is, niet alleen voor de bewoners, maar heel Delden trilde erdoor op zijn grondvesten. Iedereen was geschokt. Harry Rupert bevestigt dat zonder omhaal. “Door zeer adequaat optreden van de brandweer zijn er gelukkig niet nog meer slachtoffers gevallen. Ze hebben het hele blok ontruimd. Wonen Delden heeft onmiddellijk bemiddeld bij de directe huisvesting. Sommigen konden bij familie terecht, anderen verbleven bij Hotel Van der Valk in Hengelo, maar ook Carint stelde woonruimte beschikbaar. De hulpstroom kwam ongelooflijk vlot op gang. Het is op dat moment snel schakelen en individueel maatwerk, maar de snelheid waarmee dat gebeurde was indrukwekkend. Zo’n brand is natuurlijk vreselijk, maar het heeft ook mooie samenwerkingsverbanden opgeleverd.”

Roet zit echt overal

Het is ondertussen bekend dat de brand in de woning op de eerste verdieping, is ontstaan door handelen van de bewoners en niet door een bouwtechnisch of installatietechnisch mankement. Dat bevestigt ook Carel Vierveijzer, projectleider bij de bouw van de Stadshagen in 2009: “Pas als het onderzoek naar de oorzaak van de brand is afgerond, kun je beginnen met herstel en opbouw. Ik ben bekend met de constructie, ken alle tekeningen en weet welke producten en materialen zijn gebruikt. Wonen Delden heeft mij daarom benaderd om te begeleiden bij het herstel van het appartementencomplex. Er was veel rook- en waterschade. Roet zit echt overal. We hebben alles moeten reinigen, de buitenmuren, de spouw, de luchtkanalen, de liftschachten, zelfs de meterkasten zaten vol met roet. Juist in een tijd dat er schaarste is in materialen en goed personeel was dat een hele uitdaging maar het einde is bijna in zicht.” De meeste mensen zijn ook weer teruggekeerd in hun huis, op twee na.

Onzekerheid in de planning

Mevrouw Coonen, bewoonster van het appartement op de bovenste verdieping van de streng recht boven de brandhaard, is na een half jaar weer teruggekeerd in haar eigen appartement. De bovenste woning was als eerste klaar. “Fijn om weer thuis te zijn en ook alle waardering voor de warme zorg die Wonen Delden vanaf het begin geprobeerd heeft te bieden”, vertelt mevrouw Coonen. Al heeft ze in de loop van de tijd ook ervaren, dat de ingeschakelde bedrijven bij het herstel in deze tijd vaak moesten werken met niet erg ervaren personeel. De onzekerheid in de planning maakte haar onrustig, maar de laatste weken zag ze dat er hard werd gewerkt. De voorlichting van Wonen Delden aan de bewoners van de laatste vier appartementen vond mevrouw Coonen zeer zinvol. Toen ze terug was, kreeg ze nog wel te maken met wat problemen met aansluitingen van nieuwe apparaten en dat viel haar wel even tegen. Maar nu, na twee weken komt ook daar eindelijk rust in. “We hadden een bijeenkomst willen plannen met alle getroffen bewoners, met muziek en een buffet om te ‘vieren’ dat het complex weer hersteld is en alles achter de rug is,” zegt Rupert, “maar door corona valt ook dit in het water. Maar wat in het vat zit verzuurt niet, zodra het weer kan gaan we dit nog zeker doen!”

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle