zondag, 4 december 2022
spot_img
HomeNieuwsMarkeloBriljanten huwelijk voor Jan en Janna Bannink

Briljanten huwelijk voor Jan en Janna Bannink

 

Markelo – In de gezellige huiskamer van Jan (87) en Janna (83) Bannink heeft de hele familie zich verzameld -op een enkeling na- en was het wachten op het bezoek van burgemeester Ellen Nauta die het paar op maandag 2 mei jl. kwam feliciteren met hun 65-jarige huwelijk. 

Tijdens een dansavond bij de Zon in Goor kwam Jan de Stokkumse Janna voor het eerst tegen. Maar Janna daarentegen had Jan al eerder gezien. Als gepassioneerd toneelspeler bij de PJGO Markelo kreeg Jan geregeld de hoofdrol en was Janna als toeschouwer al snel onder de indruk. Na de verkeringstijd stapte het stel op 2 mei 1957 in het huwelijksbootje. Na hun bruiloft namen ze hun intrek in de ouderlijke boerderij van de familie Bannink. De grote hobby van Jan was toneelspelen, zowel bij de amateurverenigingen van Markelo en Goor, als bij die van Herike Elsen. Janna zette zich in voor de Vereniging voor Boerendochters, later Plattelandsmeisjes, en was lid van de Vrouwen van Nu in Goor. Ook vervulde ze de functie van bestuurslid bij de buurtvereniging van Herike Elsen. Naast de bezigheden op de boerderij werkte Jan bij een sloperij. Ook Janna hielp mee op hun boerenbedrijf en zorgde voor de kinderen en het huishouden, maar blonk ook uit in handwerken en schilderen. Ze werden de trotse ouders van één zoon en drie dochters. Hun rijkdom breidde zich later uit met acht kleinkinderen en inmiddels zijn er ook al drie achterkleinkinderen.

Worteltjes herkennen

De boerderij net buiten Goor is door de jaren heen verbouwd tot woning voor zowel het jubilerende paar als hun zoon en schoondochter met hun vier kinderen. Op het erf liepen eerder koeien, varkens en kippen, tegenwoordig zijn er nog 17 melkkoeien, de twee ezels Lotte en Netje, en de hond van hun zoon en schoondochter. Inhakend op de ezels, zegt Nauta: “Ezels zijn geen domme beesten, die herkennen je echt he?” Jan kijkt haar even aan en zegt dan: “Ik heb altijd worteltjes bij me, ik denk dat ze die herkennen.” Jan en Janna ontfermden zich sinds een jaar geleden nog over de kleine kalfjes, maar dat wordt nu steeds lastiger. Jan kan nergens heen zonder zijn wandelstok. Maar ze hebben geen moeite met het invullen van hun vrije tijd. Ze puzzelen, lezen en ze vermaken zich met de tablet. Janna heeft minder moeite zich te verplaatsen. Ze rijdt zelfs nog auto. Jan daarentegen heeft nooit een rijbewijs gehaald. “Waarom zou ik? Janna brengt me toch overal naar toe.” 

Mooimaken

Speciaal voor het diamanten huwelijk zorgde de buurt de avond ervoor al voor de gebruikelijke versiering met roosjes en een jubileumboog. Jan en Janna genoten erg van hun 65-jarig jubileum en vierden deze bijzondere mijlpaal afgelopen zondag al tijdens het ‘mooimaken’. “Wat leuk dat ze dat weer hebben gedaan, net als vijf jaar geleden”, herinnert Nauta zich nog. “Ja ja”, zegt Janna, “Noaberplicht! Dat kennen ze hier nog!” 

Gezien de fitte fysieke en mentale toestand van het stel, twijfelt Nauta er niet aan dat ze het 70-jarige jubileum ook wel zullen halen. De gezonde lucht op het boerenerf, Jan en Janna’s humor en nuchterheid en de lieve, gezellige familie om hen heen zal vast het geheime recept zijn voor zo’n lang, gelukkig en briljant huwelijk.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle