zaterdag, 17 april 2021
Home Gemeente Buurtpreventie-WhatsAppgroepen Markelo gaan oefenen met ‘verdachte situaties’

Buurtpreventie-WhatsAppgroepen Markelo gaan oefenen met ‘verdachte situaties’

Een stilstaande auto die opeens zijn lichten dooft, iemand die uit de auto stapt met een zaklamp… vreemd. Wat doet u als u dit ziet? Gaat u naar buiten? Schrijft u het kenteken op? Waarschuwt u iemand? Buurtpreventie-WhatsAppgroepen zijn de ‘ogen en oren van de politie’. De groepen in Markelo houden binnenkort een oefening. Zij worden geconfronteerd met ‘verdachte situaties’. Wat is de kracht van de buurtpreventie-appgroepen? Weten de leden de politie van de juiste tips te voorzien zodat de verdachte persoon in de kraag gevat kan worden? De zoektocht wordt geheel digitaal (en dus coronaproof) georganiseerd. 

Een buurtpreventie-WhatsAppgroep is een groep waarin buurtbewoners elkaar kunnen waarschuwen bij verdachte en alarmerende situaties in de buurt. Als de situatie escaleert dan wordt de politie ingeschakeld: 112 bij spoed; 0900-8844 bij minder urgente situaties. Op deze laagdrempelige manier kunnen buurtbewoners bijdragen aan de veiligheid in de buurt. Hoe meer mensen lid zijn van een buurt-WhatsAppgroep, hoe veiliger de buurt wordt.

Goede samenwerking en beheer is van essentieel belang om van de app-groep een succes te maken. Ook samenwerking tussen aangrenzende groepen is van belang. Dit wordt geoefend tijdens de oefening in Markelo, die eind november zal plaatsvinden.

Op een aantal plekken in Markelo zullen verdachte situaties worden nagebootst. In de oefening wordt er vooral op gelet of buurt-WhatsAppgroepen die situaties opmerken, aan elkaar doorgeven en de politie de nodige informatie geven om de verdachte op te pakken. De WhatsApp-groep die dat het beste doet, krijgt een prijs.

Meedoen in een Buurtpreventie WhatsAppgroep?

Buurtpreventie WhatsAppgroepen zijn een burgerinitiatief. Zo zorgen mensen zelf voor een veilige woonwijk. Meer weten over buurt-WhatsAppgroepen of ook lid worden? Kijk dan op www.wabp.nl en/of neem contact op met de gemeente via veiligheid@hofvantwente.nl. Woont u in Markelo en wilt u ook meedoen met de oefening eind november? Meld u dan zo snel mogelijk aan voor een buurtpreventie-WhatsAppgroep via https://www.facebook.com/Buurtpreventie.Markelo.Diepenheim/ of per mail via markelodiepenheim@gmail.com

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Gemeente

Laatste Nieuws