maandag, 6 februari 2023
spot_img
HomeSportDe duif of zwaan

De duif of zwaan

Deze oefening wordt bij hatha yoga de duif genoemd. Bij de yin yoga noemen we hem de zwaan. Je kunt zelf kiezen of je de oefening kort wilt aanhouden (de duif) of lang (de zwaan). 

Bij yin blijven we zo’n 3 tot 5 minuten in een houding. Als je last hebt van je knieën kun je deze oefening beter niet doen. Volgende week zal ik een alternatieve houding aanbieden.

Deze oefening gaat als volgt:

  • – Uitgangspositie is op handen en knieën.
  • – Aandacht gaat dan naar je rechterbeen.
  • – Beweeg je rechterknie richting je borst.

– Rechtervoet leg je dan voor je linkerknie op de mat. Rechter onderbeen gaat naar de mat. – Je linkerbeen schuif je dan over de mat, gestrekt, naar achteren. Je rechterhiel ligt naast je linkerheup. Mits daar ruimte voor is natuurlijk. 

– Beide handen kun je dan aan weerszijden van je rechterknie neerzetten. Je gewicht is in het midden. Als je merkt dat je erg naar één kant beweegt, kun je een kussentje onder je rechter bil leggen. Blijf dan in deze houding. 

Neem waar wat er gebeurt. Je kunt rek voelen in je bovenbeen, buik, bilspieren en heupen. Compressie in de onderrug ervaren. Dit is een mooie heupopener. Met deze oefening activeer je ook de lever-, nier-, maag-, milt-, galblaas- en blaasmeridiaan.

Naar je lichaam luisteren

Het kan zijn dat je spieren van het bovenbeen erg kort zijn (vooral bij hardlopers) of de banden van het heupgewricht erg kort zijn. Ieder lichaam is anders. Belangrijk is om goed naar je lichaam te luisteren. Kijk of het goed voelt voor jou. Pas de houding aan of sla hem over. Volgende week is er een alternatief voor deze houding. Oog door de naald. Christel de Jong, Yoga voor Iedereen

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Sport

Laatste Nieuws