dinsdag, 21 maart 2023
spot_img
HomeCultuurDe Eschmolen in wording

De Eschmolen in wording

Delden – Derk Rouwhorst had in 2010 een droom: Herbouw van de in 1959 afgebrande Eschmolen. Nu, ruim 12 jaar later, staan alle neuzen de goede kant op, zijn de financiĆ«n rond en is alles in gang gezet. De fundering is gelegd en de molen moet dit jaar gaan draaien! 

Het fundament is al een tijdje zichtbaar. Een betonnen achtkant aan de Bornerbroeksestraat staat te wachten op de bovenbouw, te realiseren door een van de drie molenbouwers die Nederland rijk is. Maar hoe staat het er eigenlijk mee? Een delegatie van molenaanhangers van onder andere de Stichting Eschmolen Delden ging afgelopen vrijdag een kijkje nemen bij Vaags Meester Molenmakers in Aalten. Daar was een gedeelte van de romp in de werkplaats al zichtbaar. De molen moet echter in gedeelten worden getransporteerd omdat deze te groot is om in zijn geheel te vervoeren. De houten delen worden in elkaar gezet en met spanbanden bij elkaar gehouden. Daarna wordt de molen weer afgebroken en in delen naar Delden gebracht. Het echte opbouwen gebeurt ter plaatse. Bij Vaags is het bedrijf gesplitst in twee delen: een grote hal voor houtbewerking en in een andere hal de metaalbewerking. De wieken bestaan uit metalen delen, omdat houten wieken niet sterk genoeg zijn. Eenmaal klaar, wordt de molen in delen getransporteerd naar het formeel vastgestelde adres: Molenstraat 80. Dat zal waarschijnlijk dit najaar worden. De stichting volgt de vorderingen op de voet en zal iedereen zo veel mogelijk op de hoogte houden.  

Vaags Meester Molenmakers bouwt sinds 1904 traditionele wind- en watermolens, allemaal in Aalten. Hun werkgebied beslaat de hele wereld, maar de meeste klanten zitten binnen 500 kilometer van de Achterhoek. 

Het fundament

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Cultuur

Laatste Nieuws