zaterdag, 26 november 2022
spot_img
HomeNieuwsGoorDe Haanstra’s: verlengd tot 13 maart

De Haanstra’s: verlengd tot 13 maart

Hengelo/Goor/Almelo- Henk Lassche wil liever geen artiest of kunstenaar genoemd worden. Schilder noemt hij zichzelf. In zijn knusse atelier in Hengelo staat veel van zijn werk, op zijn website omschreven als: ”Krachtige geabstraheerde schilderijen die de essentie van het Hollands landschap weten te vangen”. Maar Lassche wil niet over zichzelf praten. Naast zijn eigen werkzaamheden als schilder schenkt hij de afgelopen 25 jaar onder meer aandacht aan zijn overleden collega’s uit Overijssel, die volgens hem te weinig aandacht kregen. Dit op onbezoldigde basis door het maken van tentoonstellingen, catalogi of een boek. 

Nu wil hij het hebben over de Haanstra’s. Een verhaal uit Goor en omgeving: Folkert Haanstra sr.(1884-1966) en drie van zijn zonen Johan (1914-1991), Bert ( 1916-1997) en Folkert jr.(1920-1985). Vier leden uit één gezin die voor de schilderkunst kozen. Het waren goede schilders, pioniers van de Overijsselse schilderkunst . Hun werk bevindt zich in vijf belangrijke musea in ons land. Omdat hun verhaal te weinig bekend is, maakte Lassche samen met Marthe Koning-Haanstra, dochter van Johan Haanstra, een grote tentoonstelling en een boek van de vier mannen in Kunsthal Hof 88 in Almelo.

Niets doen mocht niet

Folkert Haanstra sr. werd geboren in Amsterdam en kwam begin vorige eeuw in Goor terecht. Samen met zijn vrouw Jansje kregen ze vier zoons. Naast de eerder genoemden was er zoon Wim die niet voor een creatief beroep koos. Hij was een succesvol dammer en werd zelfs Overijssels kampioen. Bij de Haanstra’s thuis gold één belangrijke regel: niets doen mocht niet. Folkert sr. was eigenlijk onderwijzer, maar ging vanwege zijn zwakke gezondheid met vervroegd pensioen. Vanaf dat moment pakte hij met veel succes het schilderen op. Hij richtte in 1945 De Nieuwe Groep op. Een groep schilders uit Overijssel die zich bundelde. Zij speelde een cruciale rol in de doorbraak van de moderne kunst in onze provincie en waren van invloed op latere generaties schilders.

Verlengd tot 13 maart

Tijdens de opening van de tentoonstelling vorig jaar werd een prachtig boek gepresenteerd over de vier schilders Haanstra en hun geschiedenis. Het boek telt 208 pagina’s, 224 kleurreproducties, 73 privéfoto’s en is geschreven door Peggie Breitbarth. Een aanwinst voor de kunstgeschiedenis van Nederland. Is uw interesse gewekt? De tentoonstelling is verlengd tot 13 maart a.s. Kom naar Kunsthal Hof 88, Elisabethhof 6 in Almelo. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.30 tot 17.00 uur. De entree is gratis. Het boek is te koop in de boekhandel en bij Kunsthal Hof 88 voor € 29,50, ISBN 9789462623903.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle