woensdag, 1 december 2021
spot_img
HomeCultuurDe Haanstra’s: Vier schilders uit één gezin

De Haanstra’s: Vier schilders uit één gezin

Hengelo/Goor/Almelo- Henk Lassche wil liever geen artiest of kunstenaar genoemd worden. Schilder noemt hij zichzelf. In zijn knusse atelier in Hengelo staat veel van zijn werk, op zijn website omschreven als: ”Krachtige geabstraheerde schilderijen die de essentie van het Hollands landschap weten te vangen”. Maar Lassche wil niet over zichzelf praten. Naast zijn eigen werkzaamheden als schilder schenkt hij de afgelopen 25 jaar onder meer aandacht aan zijn overleden collega’s uit Overijssel, die volgens hem te weinig aandacht kregen. Dit op onbezoldigde basis door het maken van tentoonstellingen, catalogi of een boek. 

Nu wil hij het hebben over de Haanstra’s. Een verhaal uit Goor en omgeving: Folkert Haanstra sr.(1884-1966) en drie van zijn zonen Johan (1914-1991), Bert ( 1916-1997) en Folkert jr.(1920-1985). Vier leden uit één gezin die voor de schilderkunst kozen. Het waren goede schilders, pioniers van de Overijsselse schilderkunst . Hun werk bevindt zich in vijf belangrijke musea in ons land. Omdat hun verhaal te weinig bekend is, maakte Lassche samen met Marthe Koning-Haanstra, dochter van Johan Haanstra, een grote tentoonstelling en een boek van de vier mannen in Kunsthal Hof 88 in Almelo.

Niets doen mocht niet

Folkert Haanstra sr. werd geboren in Amsterdam en kwam begin vorige eeuw in Goor terecht. Samen met zijn vrouw Jansje kregen ze vier zoons. Naast de eerder genoemden was er zoon Wim die niet voor een creatief beroep koos. Hij was een succesvol dammer en werd zelfs Overijssels kampioen. Bij de Haanstra’s thuis gold één belangrijke regel: niets doen mocht niet. Folkert sr. was eigenlijk onderwijzer, maar ging vanwege zijn zwakke gezondheid met vervroegd pensioen. Vanaf dat moment pakte hij met veel succes het schilderen op. Hij richtte in 1945 De Nieuwe Groep op. Een groep schilders uit Overijssel die zich bundelde. Zij speelde een cruciale rol in de doorbraak van de moderne kunst in onze provincie en waren van invloed op latere generaties schilders.

Twee lezingen

Tijdens de opening van de tentoonstelling wordt een prachtig boek gepresenteerd over de vier schilders Haanstra en hun geschiedenis. Het boek telt 208 pagina’s, 224 kleurreproducties, 73 privéfoto’s en is geschreven door Peggie Breitbarth. Een aanwinst voor de kunstgeschiedenis van Nederland. Omdat het verhaal zich afspeelt in de gemeente Hof van Twente zal wethouder van cultuur Harry Scholten het eerste exemplaar in ontvangst nemen uit handen van Marthe Koning-Haanstra. Tijdens de tentoonstelling worden er twee lezingen gegeven in Kunsthal Hof 88. Op 12 december om 15.00 uur door Peggie Breitbarth over de Haanstra’s en op 16 januari 2022 om 15.00 uur door Henk Lassche over De Nieuwe Groep. Is uw interesse gewekt? Kom dan tussen 28 november 2021 en 23 januari 2022 naar Kunsthal Hof 88, Elisabethhof 6 in Almelo. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.30 tot 17.00 uur. De entree is gratis, op vertoon van QR-code en geldige ID-kaart. Het boek is te koop in de boekhandel en bij Kunsthal Hof 88 voor € 29,50, ISBN 9789462623903.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Cultuur

Laatste Nieuws