woensdag, 5 oktober 2022
spot_img
HomeLifestyleDe laatste 5 maanden van mijn moeders leven...

De laatste 5 maanden van mijn moeders leven…

Geschreven door Martine Hofstede – La Vie uitvaartbegeleiding

Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met een overlijden dichtbij. Twee jaar geleden was dat bij mij het geval.

Mijn moeder kreeg de diagnose alvleesklierkanker. Dat hakte er flink in bij ons. Nadat we allemaal een beetje waren bekomen van dit slechte nieuws, ben ik met haar om de tafel gaan zitten en heb haar gevraagd wat ze allemaal nog graag zou willen doen. Haar grootste wens was om nog één keer met ons eigen gezin een weekend weg te gaan. Dat hebben we dan ook gelijk gepland. Net als vroeger, maar dan tóch anders, gingen we met z’n vieren naar Scheveningen. En wat hebben we daar, ondanks de bijbehorende verdrietige momenten, bewust van genoten. 

Maar mijn moeder deed ook veel vrijwilligerswerk en had een behoorlijk sociaal netwerk. Ze was echt iemand die altijd voor een ander klaar stond en zichzelf wegcijferde. Haar andere wens was dan ook om iedereen die haar lief was nog een keer te ontmoeten.

Ik heb met alle clubjes en groepen vriendinnen contact gezocht en natuurlijk wilde iedereen daar gelijk aan meewerken. In kleine groepjes hebben we afgesproken in een restaurant en gezellig koffie en gebak gegeten. En daar kwamen uiteraard de nodige verhalen en emoties bij te voorschijn. Maar die pasten bij die gelegenheid en maakten het juist extra bijzonder. Om de week was er weer een ander gezelschap aan de beurt. Zo had mijn moeder toch nog hele fijne momenten in die laatste fase van haar leven en telkens iets om naar uit te kijken.

Alle betrokkenen had ik op voorhand een kaartje gegeven in de vorm van een hart, zonnebloem of klavertje vier en gevraagd of ze daar mooie herinneringen op wilden schrijven die ze met mijn moeder hadden gedeeld. Uiteindelijk heb ik deze allemaal verzameld in een plakboek. En dit plakboek heb ik haar gegeven toen alle bezoekjes waren afgelegd. Het was een laatste grote verrassing voor haar. 

Alle mensen die haar lief waren hadden mooie teksten op papier gezet. Op deze manier hebben we niet alleen lieve woorden mogen ontvangen, maar heeft mijn moeder nog zelf mogen lezen hoeveel ze voor iedereen heeft betekend. Ook het komende afscheid en gemis van haar kwam ter sprake. En hoe gek het klinkt, ook dat raakte ons weer op een mooie manier.

Uiteindelijk werd ze steeds zwakker en wilde ze geen bezoekjes meer ontvangen, maar het plakboek kwam geregeld tevoorschijn. Hier putte ze weer kracht uit en het bracht een glimlach op haar gezicht. Een glimlach van ongekende waarde.

Het is goed om je ervan bewust te zijn dat je alle lieve woorden, die je zou vertellen aan de familie tijdens de uitvaart, ook al kunt opdragen aan de gene die ziek is en zal komen te overlijden. Het kan helend werken om die mooie woorden zélf te mogen ontvangen. Die laatste gesprekken, met een lach en traan. In mijn ogen zijn dat de meest waardevolle momenten.

En wanneer je in staat bent om te denken in mogelijkheden en oplossingen, is er nog van alles te realiseren om een naderend afscheid warm en persoonlijk te maken. Ondanks dat ik haar dagelijks mis, kijk ik met een goed gevoel terug op de laatste 4 maanden van mijn moeders leven. Zij mocht nog één keer het middelpunt zijn. En dat ik daar, als haar dochter, mijn steentje aan bij kon dragen, dat is voor mij van onschatbare waarde.

Martine Hofstede

info@lavieuitvaartbegeleiding.nl

www.lavieuitvaartbegeleiding.nl

Tel: (06) 21970570

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws