donderdag, 30 maart 2023
spot_img
HomeLifestyleDe levensbehoeften van je hond

De levensbehoeften van je hond

Veel mensen hebben of nemen een hond tijdens de coronaperiode. Natuurlijk heeft dat veel voordelen. Je hebt een maatje om mee te wandelen, knuffelen, spelen etcetera Je hebt extra gezelligheid in huis, vooral nu we meer tijd thuis doorbrengen. Een hond hebben is een fijne afleiding en een maatje voor het leven. En dit is dus ook belangrijk om te onthouden, het is een maatje voor het leven! Je zult tijd, geld en energie moeten steken in de hond die je kiest tot ze komen te overlijden. En hopelijk behalen ze een respectabele leeftijd van 12 tot 15 jaar. 

In de puppyfase hebben ze veel opvoeding en training nodig, en de drie R-en; Rust, Reinheid en Regelmaat. In de puberteit (vanaf een half jaar) hebben ze datzelfde nodig en voldoende beweging en uitdaging. Door te voldoen aan de levensbehoeften van je hond, zul je hier een prettige huisgenoot van hebben en maken. Het welzijn van je hond staat in verbinding met de levensbehoeften van je hond en waar ze in voldaan worden door jou als eigenaar. Hier zijn de belangrijkste levensbehoeften benoemd:

Veiligheid 

Dit is in mijn ogen een erg belangrijke! Wanneer je hond zich niet veilig bij je voelt, zal hij nooit een comfortabel leven lijden. Veiligheid bij de baas, dus een baas die zijn hond niet in onveilige situaties plaatst, maar ook als veilige haven functioneert. Wordt iets te spannend? Ben jij er altijd voor ze. Ook is het belangrijk dat ze een veilige haven hebben in huis. Hun kussen en bench waarin ze zich altijd kunnen terugtrekken, zich veilig voelen en met rust gelaten worden. Ook is het handig dat deze plek op een rustige plek in huis geplaatst is.

Voedsel en drinken

Een hond moet veel vers drinkwater beschikbaar hebben. ‘s Nachts is het geen probleem dat ze geen water beschikbaar hebben, maar vooral wanneer ze droge brokken te eten krijgen, is het verstandig dat ze hier niet tekort in komen. Fatsoenlijke voeding is natuurlijk ook belangrijk. Dus niet alleen voeding is belangrijk, maar kwalitatieve voeding is nog meer van belang. Informeer hierna bij uw dierenwinkel of dierenarts. Daarnaast is het belangrijk dat uw hond niet te veel voeding krijgt. Overgewicht is een groot probleem aan het worden voor onze honden.

Sociale contacten

Een hond is een sociaal dier en dus is het erg belangrijk dat ze hierin voldaan zijn. Van oorsprong wonen ze in groepjes met elkaar. Een hond is daarom dus niet geschikt om de hele dag alleen te zijn. De meeste honden stellen het zeer op prijs dat hun eigenaar of andere honden veel bij hen zijn gedurende de dag. Aanwezigheid is niet alleen voldoende, maar ook de sociale interactie is belangrijk. Denk hierbij aan knuffelen, spelen, wandelen etcetera. 

Ook contact met andere honden is hierin belangrijk. Dat wil niet zeggen dat je hond per se met alle honden goed op kan schieten, maar dat hij wel een aantal bekende honden heeft in zijn leven waar hij (het liefst wekelijks) contact mee heeft. Het liefste dan ook contact terwijl ze loslopen in plaats van contact aan de lijn.

Voldoende beweging

Veel probleemgedrag wordt veroorzaakt omdat onze honden te weinig beweging krijgen. Elk ras, elk individu is anders, maar elke hond heeft beweging nodig. Kijk dus goed naar de individu en het ras wat je uitkiest en bepaal of dit bij je levensstijl past. Eén vuistregel is dat elke hond dagelijks minimaal 45 minuten wandelt, het liefste van de lijn, of aan een lange lijn. Ze behoren hierin ook bewegingsvrijheid krijgen. Voor veel werkrassen is deze vuistregel minimaal 1,5 uur.

Geestelijke uitdaging

Een hond is intelligent. Dit kun je zien aan de vele taken waarin we onze hond inzetten. Onze huishonden hebben ook geestelijke uitdaging nodig. Zoekspelletjes, denkspelletjes, botten, de Kong of ander speelgoed hoort daarbij. Kijk hiervoor eens op: Hersenwerk voor honden. Hoewel starten op latere leeftijd kan, wordt dit vanaf zes maanden aangeraden. Als aan deze levensbehoeften wordt voldaan, dan zal dit de band met jouw als baas positief beïnvloeden. Voldoende beweging en geestelijke uitdaging zullen er ook voor zorgen dat honden minder probleemgedrag gaan vertonen. 

Annet Schultze, hondenschool Doggyvents

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws