donderdag, 30 maart 2023
spot_img
HomeCultuurDelden Klassiek heropent concertserie

Delden Klassiek heropent concertserie

Delden – Een passender programma voor de heropening van haar concertserie hadden Delden Klassiek en het publiek zich niet kunnen wensen: het was feest in de Oude Blasiuskerk. Misschien wel sneller dan verwacht ging het concertleven afgelopen week van het coronaslot.

Dus stroomde zondagmiddag de kerk weer vol voor een concert van Delden Klassiek. Violiste Tosca Opdam, pianist Nicolas van Poucke en de acht strijkers van Mendelssohn Camerata onder leiding van Elisabeth Perry en Pamela Smits speelden twee composities van Felix Mendelssohn Bartholdy, die hij schreef toen hij 14 en 16 jaar oud was. Die toch al volwassen werken te horen en zíén uitvoeren door twee jonge, maar al internationaal gevestigde solisten, begeleid door een ‘leerlingenorkest’ van toptalenten van eigen bodem tussen de 15 en 20 jaar oud, zorgde voor een onvergetelijke ervaring. Alle corona-ellende leek, als door een storm verjaagd, in één keer te zijn vergeten. Want als plezierig stormachtig kan het concert wel worden gekwalificeerd. Dat zat hem in de eerste plaats in het programma zelf. Mendelssohns concert voor viool, piano en strijkorkest in D mineur en het Strijkoctet in Es majeur stromen beide over van het vuur waarmee de piepjonge Mendelssohn een overvloed van muzikale invallen de vrije loop laat en tegelijkertijd uiterst vakkundig structureert. Want een vakman was die Felix al. Hoe kan het ook anders, met een moeder die hem van jongs af aan had geleerd dat een goed en vruchtbaar leven inhoudt dat er vanaf zonsopgang dient te worden gestudeerd. Dat geldt, zo bleek uit hun toelichting, ook voor de leden van Mendelssohn Camerata, die naast hun middelbare schoolopleiding dagelijks minimaal vijf uur op hun instrument studeren. Door hen begeleid, concerteerden Tosca Opdam en Nicolas van Poucke in de ware zin van het woord. Schijnbaar moeiteloos virtuoos en uitdagend speelden ze elkaar Mendelssohns invallen toe om deze vervolgens weer terug op te pakken. In het Strijkoctet bleek wat een voorrecht het moet zijn voor de leden van Mendelssohn Camerata om in hun ontwikkeling te worden begeleid door twee inspirerende en ervaren mentoren als Elisabeth Perry en Pamela Smits. Zelden zo’n mooie, homogene uitvoering gehoord van Mendelssohns Octet, en dat zonder dirigent! Het applaus was ernaar.

Alle informatie over de laatste Delden Klassiek concerten in dit seizoen en het programma voor het seizoen 2022-2023 vindt u op www.deldenklassiek.nl.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Cultuur

Laatste Nieuws