dinsdag, 7 februari 2023
spot_img
HomeCultuurDeldense kunstenaar Philip Vermeulen maakt furore bij W139

Deldense kunstenaar Philip Vermeulen maakt furore bij W139

Imposante solotentoonstelling ‘Verbógen Verbrijzeld’

Amsterdam – Stichting W139 is in 1979 opgericht met als doel een productie- en presentatieruimte voor hedendaagse kunst te bieden. In 2019 vierden zij hun 40-jarig jubileum. Zij bieden al die jaren tijd en ruimte aan kunstenaars voor vrije artistieke verkenning in het centrum van Amsterdam. Zo ook aan de uit Delden afkomstige Philip Vermeulen (33). 

Philip Vermeulen, wonend in Den Haag maar met Deldense roots, heeft gestudeerd aan de  Koninklijke Academie Beeldende Kunst & het Koninklijke Conservatorium in Den Haag en maakt sinds 2014 deel uit van een groep kunstenaars die bij W139  ruimte en verantwoordelijkheid krijgen om tentoonstellingen te organiseren startend vanuit hun eigen artistieke praktijken en ambities. 

Secuur uitgelicht schouwspel vol tegenstellingen 

De eerstvolgende solotentoonstelling van Philip Vermeulen is zojuist van start gegaan en heet ‘Verbógen Verbrijzeld’ en is bij W139 te zien van 10 september  tot 3 oktober 2021. Philip licht toe: “De tentoonstelling materialiseert mijn langdurige fascinatie naar het opbreken van licht, geluid en kleur. Zo is onder andere te zien hoe wit licht terug het kleurenspectrum in wordt geslagen wanneer het opgebroken, omgebogen en mechanisch verbrijzeld wordt in duizenden stukjes kleur.” ‘Verbógen Verbrijzeld’ is een secuur uitgelicht schouwspel vol tegenstellingen. In de donkere ruimte van W139 word je ondergedompeld in een dynamiek tussen mens en machine vol kleurengeraas. 

Soms angstaanjagend en griezelig

Philip’s werk wordt in een citaat  van Bright Magazine omschreven als ‘ongrijpbaar en prachtig, maar soms angstaanjagend en griezelig’. Het zijn grootschalige installaties waarbij hij primaire natuurkundige verschijnselen als licht, geluid en beweging manipuleert. In 2020 is één van zijn kunstwerken in de categorie ‘Best Interactive’ genomineerd voor een Gouden Kalf en ook was hij in dat jaar één van de genomineerden voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs. Alhoewel nog jong, heeft hij al flink van zich laten horen in kunstenaarsland. Voor wie niet helemaal naar Amsterdam wil afreizen om zijn kunst te bewonderen, kan dat dichter bij huis doen, want zijn verrassende installatie ‘10 Meters of Sound’ is in 2019 aangekocht door Rijksmuseum Twenthe in Enschede. 

Stichting W139, Warmoesstraat 139, Amsterdam, tel. 020 6229434 of mail info@w139.nl

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Cultuur

Laatste Nieuws