woensdag, 7 december 2022
spot_img
HomeCultuurDeze mannen zijn klaar voor de Eschmolen

Deze mannen zijn klaar voor de Eschmolen

Delden – Een molen zonder een molenaar is als een auto zonder chauffeur, je hebt er bar weinig aan.

Toen de herbouwplannen van de Eschmolen steeds concreter werden, besloten ruim twee jaar geleden Ron van der Cammen, Ben Uitdewilligen (bestuurslid van de stichting) en Bart van de Ven te starten met de opleiding tot vrijwillig windmolenaar. 

Deze opleiding wordt georganiseerd door het Gilde van Vrijwillige Molenaars (GVM). Dit Gilde is een landelijke vereniging met provinciale afdelingen die zich ten doel heeft gesteld een opleiding te verzorgen voor mensen die monumentale wind- en watermolens willen laten draaien en/of er mee willen malen. Nu de beroepsmolenaars grotendeels zijn verdwenen, zijn voor het malen met windmolens vakbekwame vrijwillige molenaars nodig. De opleiding is er op gericht om deelnemers de praktische vaardigheden en theoretische kennis bij te brengen die nodig zijn om verantwoord met een windmolen te kunnen draaien en malen. De molenaar-in-opleiding (MIO) krijgt de praktijkinstructies op een instructiemolen. 

Ron en Ben hebben de opleiding op korenmolen de Hoop in Almelo gevolgd onder leiding van dhr. Eddy Blenke. Bart heeft de instructies gekregen op de Grote Geesterse Molen van dhr. Jan Jansen. 

Daarnaast zijn er regionale theoriebijeenkomsten. Praktijkuren moeten gelijkmatig over alle vier seizoenen worden gevolgd; de MIO moet met zoveel mogelijk uiteenlopende weersomstandigheden te maken hebben gehad. Om een nog bredere ervaring op te doen moet een deel van de praktijkuren op een andere molen worden gevolgd. Minimaal moeten er 150 praktijkuren worden gemaakt, maar de ervaring leert dat dit er in de praktijk veel meer worden. Het werken met en op de molen is dermate verslavend, dat niet op een uurtje wordt gekeken. Wanneer de instructeur overtuigd is dat de MIO klaar is voor het proefexamen, wordt deze opgegeven. Dit examen wordt altijd op een andere molen gehouden dan de eigen instructiemolen. Na het behalen van dit proefexamen wordt de kandidaat voorgedragen voor het eindexamen.

Het eindexamen wordt afgenomen door de vereniging De Hollandsche Molen (DHM). Deze zet zich sinds 1923 in voor het voortbestaan, malend en draaiend houden van de wind- en watermolens van Nederland. Door de inspanningen van De Hollandsche Molen zijn honderden molens bewaard gebleven en in veel gevallen ook weer in beweging gezet. Momenteel zijn er nog ruim 1.200 molens in Nederland.

Op 7 oktober hebben Bart en Ben het eindexamen met goed gevolg afgelegd op de Warkense Molen in Warnsveld. Hier hebben zij het Molenaarsspeldje gekregen. 

Ron doet in november zijn proefexamen en bij goed gevolg in maart zijn eindexamen. 

Het getuigschrift (bewijs van bekwaamheid) wordt uitgereikt op de jaarvergadering van DHM. Vermeld moet natuurlijk worden, dat het ambacht van molenaar is bijgeschreven op de lijst van immaterieel erfgoed van Unesco! Dit geeft het grote belang van molens en hun vakbekwame bezetting aan!

De Eschmolen gaat er komen! Om de molen voldoende te kunnen laten draaien zijn er echter nog meer molenaars (ook vrouwelijke, die komen er steeds meer!) nodig! Lijkt dit je wat, neem contact op middels onze site: www.eschmolendelden.nl .

Zie je op tegen de opleiding, dan kan je natuurlijk ook als vrijwilliger de molenaar ondersteunen door voorkomende werkzaamheden te verrichten. Voor het draaien zijn altijd minimaal twee personen noodzakelijk, waaronder een erkend molenaar.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Cultuur

Laatste Nieuws