zondag, 26 maart 2023
spot_img
HomeLifestyleDieren van de Hof: Verhuizen

Dieren van de Hof: Verhuizen

Goor – – Van het nest van zeven kittens zijn een paar weken geleden Nadia en Nyssa verhuisd en afgelopen weekend zijn ook Neo en Nox verhuisd naar Delft. Maar hoe verhuis je nu het beste (met) je kat?

 Stress

Verhuizen is altijd stressvol. Maar waar dit voor ons vaak een bewuste gebeurtenis is, zullen katten er zelf nooit voor kiezen. Katten zijn namelijk echte liefhebbers van voorspelbaarheid en voor hen bekende keuzemogelijkheden. 

Soms kan het echter niet anders en zal er verhuisd moeten worden. Zo stressvrij mogelijk verhuizen kun je doen op drie locaties, namelijk het oude huis, onderweg en het nieuwe huis.

Het oude huis

Al voordat er echt sprake is van een verhuizing, voelt je kat al aan dat er verandering op komst is. Belangrijk is om tot aan de verhuizing alles voor de kat zo lang als dat de situatie het toelaat, hetzelfde te laten. Verhuis de kat en zijn of haar spullen daarbij zo laat mogelijk, afgezien van een paar geurvermengers. Af te raden is dan ook om allemaal nieuwe spullen voor de kat te kopen, hoe aantrekkelijk dit ook mag lijken. 

Onderweg

Wanneer de tijd dan echt is gekomen, breekt voor de kat een erg stressvol moment aan. Om stress te verminderen is het aan te raden om met de kat te gaan rijden wanneer hij normaal gesproken slaapt of dut. Dit vergroot de kans op een rustige rit. Zorg ook voor een goede reiskooi. Het aanbod van reiskooien is tegenwoordig zeer ruim, maar vanwege degelijkheid, ruimtelijkheid en de mogelijkheid om de kooi van zowel de voorkant als de bovenkant te openen, raadt Nicole reiskooien van het merk EBI aan. Geef de reiskooi een vaste plek in huis en gebruik deze ook als mandje. Zo voorkom je angst voor de reiskooi. Maak van de reiskooi een fijne plek door het in te richten met een speeltje met valeriaan (naast opbeurend is valeriaan ook rustgevend) en leg er een lekker dekentje in. Probeer met meerdere katten, het liefst per twee, te verhuizen zodat ze onderweg steun hebben aan elkaar. 

Het nieuwe huis

Voorkom dat er in het nieuwe huis allemaal nieuwe spullen voor de kat klaar staan. Je kat zal zich hierdoor alleen maar minder veilig voelen omdat hij of zij veel meer waarde hecht aan voorspelbaarheid en spulletjes waar de eigen geur al aan zit. 

Voor geurvermengers kan er gekozen worden voor zowel mandjes als speeltjes. Deze gaan als het ware per aantal dagen op uitwisseling tussen het oude en het nieuwe huis, zodat de kat in het oude huis ook al lichtelijk kennismaakt met de geur van het nieuwe huis, en er in het nieuwe huis al spullen zijn (geweest) met de voor de kat reeds vertrouwde geur. Deze uitwisseling maakt de overgang voor de kat minder heftig wat aanzienlijk scheelt in stress. 

Chipregistratie

En niet onbelangrijk: de informatie die bij de chipregistratie geregistreerd staat is na de verhuizing uiteraard niet langer juist. Werk deze gegevens zo snel mogelijk bij, want een verhuizing is voor de kat een risicomoment waardoor je juist wil dat deze gegevens kloppen. 

Melden en informatie

Zwerfkittens melden? Dat kan door te mailen naar melding@stichtingzwerfkattennederland.nl, of te bellen met collega Nelly op: 085 077 8413. Voor informatie over Dieren van de Hof kunt u kijken op www.facebook.com/dierenvandehof of mailen naar info@dierenvandehof.nl Plaatsbare kittens worden ook aangeboden via de websites van dierenasiels en verhuisdieren. 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws