zondag, 26 maart 2023
spot_img
HomeNieuwsDraag Insigne Gewonden (DIG) voor Lyanne

Draag Insigne Gewonden (DIG) voor Lyanne

Goor – Op 21 augustus 2020 is het Draag Insigne Gewonden (DIG) (Nederlandse equivalent van de Amerikaanse Purple Heart) door de minister van Defensie toegekend aan Lyanne Paskamp-Slag.

Het DIG is een zichtbaar teken van respect en dank aan hen die tijdens oorlogen of vredesmissies lichamelijk of geestelijk gewond zijn geraakt. Sinds de instelling in 1990 is het draaginsigne aan ruim 5000 veteranen toegekend. Dat is minder dan 1% van alle Nederlandse militairen die tijdens oorlogen en vredesmissies zijn ingezet. Dat maakt het DIG nog unieker en waardevoller. 

Het zilveren, kruisvormige draaginsigne bestaat uit een horizontale balk met de Latijnse tekst: “Vulneratus Nec Victus” oftewel ‘verwond maar niet verslagen’.

Hoewel het draaginsigne normaliter officieel wordt uitgereikt door de burgemeester van de betreffende gemeente of op het Nederlandse Veteranen Instituut is er door de gedecoreerde voorkeur aan gegeven het draaginsigne en de bijbehorende oorkonde per post toegestuurd te krijgen. Het draaginsigne is binnen het eigen gezin uitgereikt en opgespeld.

Uitzending Veteranendag 2021

Het veteranenechtpaar Lyanne en Erik Paskamp zijn op de nationale veteranendag in Den Haag op zaterdag 26 juni te zien in een uitzending van Omroep MAX. De tv-uitzending met als titel ‘Ode aan veteranen’ begint om 17.00 uur en wordt uitgezonden vanuit een speciale studio op het Haagse Malieveld. Er is muzikale ondersteuning van de 3J’s, Marcel Veenendaal (Di-Rect) en Elske de Wal.

Net als vorig jaar wordt eerder op veteranendag in aanwezigheid van veteranenvertegenwoordigers een ceremonie georganiseerd met daarin bijzondere verhalen van Veteranen. Dit wordt muzikaal ondersteund door door Stef Bos, Claudia de Breij, Snelle en de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Deze ceremonie vindt plaats in de Koninklijke Schouwburg. De NOS doet hiervan verslag op tv (vanaf 13.00 uur).

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle