vrijdag, 3 februari 2023
spot_img
HomeCultuurDrie Koningen Winterwandeling

Drie Koningen Winterwandeling

Zondag 8 januari 2023 vanaf 11.00 uur Landgoed Twickel

Ambt Delden – Door de coronapandemie waren de drie Koningen gedwongen rechtstreeks naar huis te gaan en moesten ze Delden links laten liggen. Gelukkig is het gesternte waaronder zij dit jaar op reis gaan duidelijk beter. Wel met die aantekening dat de ster van Bethlehem daarin nog wel centraal staat.

Op 8 januari doen ze Delden weer aan voor de traditionele Drie Koningen Winterwandeling.

Het eeuwen oude verhaal van de Drie Koningen, ook wel de Drie Wijzen uit het Oosten genoemd, wordt weer tot leven gebracht tijdens deze wandeling.

Daarvoor worden verschillende verklaringen afgegeven:

– Magiërs, oftewel astrologen, mogelijk uit Babylon, die zich bezighielden met sterrenkunde en sterrenwichelarij;

– Babylonische wetenschappers van die tijd;

– Chaldeeën, die bekendstonden als professionele astrologen;

– Zoroastrische (Perzische) priesters;

Los van de diverse verklaringen hebben zij een vaste plaats veroverd in de geschiedenis van het Christendom met hun zoek-/wandeltocht naar de geboorteplaats van Jezus.

Wie waren deze Koningen/Wijzen?

Caspar (een 20-jarige Aziatische jongeman), Melchior (een 60-jarige, blanke, Europese grijsaard) en Balthasar (een 40-jarige, zwarte man uit Saba (Ethiopië). Ieder van hen vertegenwoordigt daarmee een deel van de oude wereld en staat daarbij symbool voor de drie leeftijdsfasen van de man.

Aanhakend aan hun voettocht organiseert de PDK sinds 2008 een Drie Koningen Winterwandeling om geld te genereren voor hun projecten.

Deze wandeling door Twickel gaat langs plekjes waar u normaal tijdens een vrije wandeling niet kunt/mag komen. Met name in de Breeriet, een bijzonder mooi aangelegd wandelpark dat deel uitmaakt van het kerngebied van landgoed Twickel en dat dient als rustgebied waar dieren zich overdag kunnen terugtrekken. Dit park is voor deze gelegenheid bij uitzondering opengesteld onder de voorwaarde dat de wandelaar niet afwijkt van de uitgezette route.

Deelname is gratis

Een prima gelegenheid om samen het nieuwe jaar gezond en gezellig te beginnen. Met kinderen, vrienden, buren en/of kennissen lekker het bos in, genieten van de omgeving en de gezellige ambiance. 

Met de Drie Koningen, en misschien met medewerking van Koning Winter, kunnen de omstandigheden optimaal zijn voor een prachtige, sfeervolle wandeling.

Op de rustplaatsen bij de Noordmolen en Wagenmakerij van de Barg zullen weer hartversterkertjes, koffie, warme chocolademelk, glühwein, limonade, koffie met krentenwegge/knieperkes en worstenbroodjes verkrijgbaar zijn. 

De opbrengst komt ten goede aan onze diverse projecten ten bate van de zwakke medemens.

Vanaf 11.00 tot uiterlijk 15.00 uur kunt u starten vanaf de parkeerplaats bij het kasteel tegenover de landgoedwinkel.

Er kan worden gekozen uit een tocht van plm. 5 en 8 kilometer. Beide routes zijn duidelijk gepijld.

Parkeerplaatsen o.a.: Twickelerlaan, ’t Hoogspel, bij Hotel de Zwaan of in het centrum van Delden.

Houdt u vooral aan de aangegeven parkeerregels. Parkeren langs de wegen binnen en rond Twickel is verboden! Er wordt hier toezicht op gehouden!

Zondag 8 januari 2023 vanaf 11.00 uur Landgoed Twickel

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Cultuur

Laatste Nieuws