donderdag, 1 december 2022
spot_img
HomeCultuurEerste beton gestort: Start herbouw Eschmolen

Eerste beton gestort: Start herbouw Eschmolen

Op de foto, v.l.n.r.: Egbert Jaap Mooiweer, Jan Bouke Zijlstra en Derk Rouwenhorst 

Delden – Het eerste beton is gestort en daarmee is de herbouw van de Eschmolen op 24 mei om 12.00 ’s middags vergezeld van een fikse regenbui officieel van start gegaan. Aan initiatiefnemer Derk Rouwenhorst, voorzitter van de Stichting Eschmolen Delden  Jan Bouke Zijlstra en rentmeester van Twickel Egbert Jaap Mooiweer de eer om het eerste beton te storten. Hiermee komt een einde aan een voorbereidingstijd van ruim 12 jaar. Naar verwachting zal de nieuwe Eschmolen eind volgend jaar weer draaien en malen zoals ook in 1910.

Een stukje geschiedenis: De zomer van 1959 was één van de warmste en droogste van de vorige eeuw. De oude, in 1734 gebouwde Eschmolen stond toen nog aan het eind van de Molenstraat. Door de komst van de elektriciteit stond hij al 45 jaar stil. De wieken waren er als gevolg van een hevige storm in 1934 al afgewaaid. Het meeste riet was van de romp verdwenen. Op 28 juli 1959 ging het mis: in de kap zaten drie jongens te roken en één van hen liet een brandende peuk op het kurkdroge riet vallen wat direct vlam vatte. De jongens verlieten zo snel mogelijk de molen en renden terug naar de stad. Ben Meijer, brandwacht op de watertoren, die het al had gezien, belde onmiddellijk de brandweer. Ook belde hij rentmeester Brunt aangezien Twickel eigenaar van de molen was. Door de vele lekken in de oude slangen stond er weinig druk op de brandspuit waardoor de waterstraal nauwelijks hoger kwam dan drie meter. De acht dikke, ruim 200 jaar oude verticale balken bleven lang branden. Toen er één bezweek kwam de molenromp met veel geraas naar beneden. Het Deldens weekblad omschreef het toentertijd duidelijk: “Een onverwachte slag heeft Delden getroffen. De Eschmolen is in vlammen opgegaan, er is niets meer. Delden is molenloos.” (bron: www.eschmolendelden.nl)

In 2019 was de aftrap voor het daadwerkelijke plan om te gaan herbouwen en de eerste grote geldelijke inbreng was een feit via de Haringparty bij Carelshaven. Toen al was de wens om tegen het einde van dat jaar de schop in de grond te steken. Nu, bijna drie jaar later, zijn alle hobbels genomen en is eindelijk gestart met de herbouw. De bovenbouw van de molen is reeds ingekocht bij molenbouwer Faas. Neem gerust af en toe een kijkje op de Esch om de vordering van de bouw te aanschouwen. 

Vrienden worden?

Op donderdag 26 mei (Hemelvaartsdag) staat er een kraam van de Stichting Eschmolen Delden in de Langestraat. Hier kunt u diverse molenartikelen kopen. Wilt u de herbouw steunen en supporter worden van de Eschmolen? Dat kan door eenvoudig de QR-code te scannen, die bij de kraam hangt. Ook (extra) donaties kunnen op deze manier eenvoudig worden overgemaakt. Of meld u aan als Vriend op de website eschmolendelden.nl. U ontvangt dan ook regelmatig de nieuwsbrief en u kunt de vriendenbijeenkomsten bijwonen. Omdat de Stichting Eschmolen Delden een ANBI-status heeft zijn giften fiscaal aftrekbaar. Meer informatie daarover kunt u krijgen bij de penningmeester, M. Kamp, e-mail: mfm.kamp@outlook.com

                                Foto’s: Piet Brummer

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Cultuur

Laatste Nieuws