zondag, 3 juli 2022
spot_img
HomeLifestyleEmmy Dekkers - Van Houten 100 jaar

Emmy Dekkers – Van Houten 100 jaar

Delden – “Floep en je bent 100”, zegt Emmy, zittend op de bank in haar knusse kamer op de eerste verdieping van het verzorgingstehuis De Wieken. Ze is nu officieel de oudste bewoner van het verzorgingscentrum. Emmy zag op 5 januari 1920 het levenslicht en gisteren vierde ze -binnen de mogelijkheden- haar 100e verjaardag. Haar oudste zoon Ab is er ook met zijn vrouw. Haar jongste zoon Herman komt ’s middags. “Het is jammer”, vertelt een bijzonder kwieke 100-jarige, “normaal vieren we het altijd bij ’t Hoogspel, dat is zo leuk voor de kinderen. Maar dat gaat nu allemaal niet.”

Emmy is geboren en getogen in Hengelo en heeft geen broers of zussen. Ze groeide op met haar ouders in de wijk het Tuindorp in Hengelo. Ze kan zich nog herinneren dat ze vroeger schaatsten op de Tuindorpvijver. Ze werd apothekersassistente en startte haar eerste baan in 1941 bij een huisarts in Delden. In de oorlog leerde ze haar man, Fré Dekkers, kennen via de scouting, waar ze allebei zeer actief waren. Ze trouwden in 1947 en betrokken de woning boven het makelaarskantoor van Fré aan de Enschedesestraat in Hengelo. Emmy stopte met werken toen ze gingen trouwen. “Dat moest in die tijd. Tegenwoordig heb je allemaal apparaten maar dat was niet in onze tijd.” Overigens gaat Emmy goed mee met haar tijd want ze vroeg voor haar 100e verjaardag een nieuwe iPad. Hierop kijkt ze vooral foto’s maar ook leest ze het laatste nieuws en het weer. Anderzijds draait ze op zijn tijd nog een grammofoonplaat of luistert ze een CD. Altijd klassieke muziek. 

The Olave Baden Powell Society

Zowel Fré als Emmy hebben zich jarenlang ingezet voor de scouting. Emmy zat in het hoofdbestuur van Scouting Nederland en heeft 55 jaar de internationale correspondentie verzorgd voor The Olave Baden Powell Society, die de ‘Mission of the World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS)’ ondersteunt om meisjes en jonge vrouwen in staat te stellen hun volledige potentieel als verantwoordelijke wereldburgers te ontwikkelen. Ze is daarvoor onderscheiden met een lintje en benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ook Fré maakte zich hard voor de gemeenschap en de oudheid. Zo was hij 35 jaar voorzitter van Oald Hengel en richtte hij ’t Heim op. Ook Fré werd onderscheiden en benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 

Zeeeeeeer vitale dame

Emmy en Fré kregen twee zoons, twee kleinkinderen en inmiddels drie achterkleinkinderen. Ze waren 58 jaar getrouwd toen Fré in 2005 overleed. Emmy’s gezondheid is gezien haar leeftijd nog opperbest. Op haar 92e heeft ze nog een nieuwe hartklep gekregen. “Het feit dat ik nog zo fit was, maakte dat de arts mij op die leeftijd nog wel durfde te opereren. Als aantekening op mijn dossier schreef hij: zeeeeeeer vitale dame met heel veel e’s”, herinnert Emmy zich lachend. 

Verzorging in De Wieken is perfect

Sinds 2017 heeft ze Hengelo verruild voor Delden. “Vanwege mijn hart raadde de dokter mij aan in een verzorgingstehuis te gaan wonen en toen dacht ik: dan ga ik naar Delden. Een gezellig centrum en alles is in de buurt. Ik vind het hier heerlijk”, zegt ze. 

Emmy vindt het spijtig dat ze geen groot feest kan geven, maar ze is blij dat ze in De Wieken woont. “Ik heb nog twee vriendinnen in Hengelo van dik in de 90 die wonen nog zelfstandig, maar die zijn zo ontzettend eenzaam nu.” Emmy is vol lof over de verpleging in De Wieken. Zoon Ab beaamt dat: “De verzorging is perfect! Ze zijn attent, creatief, gezellig en heel erg lief en zorgzaam voor de bewoners. Mijn moeder vindt het hier echt heel erg fijn.”

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws