zaterdag, 25 maart 2023
spot_img
HomeNieuwsEschmolen gaat eind 2023 draaien

Eschmolen gaat eind 2023 draaien

Delden – Derk Rouwhorst had in 2010 een droom: Herbouw van de in 1959 afgebrande Eschmolen. Nu, 12 jaar later, staan alle neuzen de goede kant op, zijn de financiën rond en is alles in gang gezet! De fundering is gelegd en niet alleen in spreekwoordelijke zin. De vriendenavond van de Stichting Eschmolen Delden heeft op 20 september jl. plaatsgevonden in het Aparthotel in Delden. De koffie werd aangeboden door de Stichting Eschmolen, geflankeerd door een gratis molenchocolaatje van Chocolade atelier de Meester van Bakker Meen. De zaalhuur en een pauzedrankje werd aangeboden door het Aparthotel Delden. Op deze manier kon het gedoneerde geld ten behoeve van de herbouw van de Eschmolen maximaal beschikbaar blijven voor hetgeen het bedoeld is: de herbouw van de Eschmolen!

Het heeft wat voeten in de aarde gehad maar ieders geduld zal beloond worden. Na de Haringparty in 2019 bij Landgoed Hotel en Restaurant Carelshaven is een eerste serieuze aftrap gedaan om sneller geld voor de herbouw te genereren. Daarna werd het stil, waren de vergunningen een probleem, was er geld tekort en wilde de gemeente de toegezegde lening niet verstrekken. Alle hobbels zijn inmiddels genomen en opgelost en het is nu zeker: De Eschmolen gaat er komen! Het fundament is ondertussen zichtbaar: een betonnen achtkant aan de Bornerbroeksestraat staat te wachten op de bovenbouw, te realiseren door een van de drie molenbouwers die Nederland rijk is: Vaags Molenbouw te Aalten. Eenmaal klaar, wordt de molen in delen getransporteerd naar het formeel door de gemeente vastgestelde adres: Molenstraat 80. Eind 2023 moet de molen draaien! 

Je eigen schalie op de Eschmolen

De kosten voor de herbouw van de Eschmolen werden op voorhand beraamd op 1,5 miljoen euro maar ze hebben flink kunnen bezuinigen, onder andere door Douglas hout te gebruiken in plaats van eiken. Schipper Douwes, die de architectuur van de molen op zich neemt, sponsort de kosten en er is een LEADER subsidie toegezegd waardoor de kosten zijn gereduceerd tot ruim € 800.000. Om versneld de gemeentelening ad. € 200.000 af te lossen komt er binnenkort een schaliënactie. Schaliën zijn gekloofde eiken ‘dakpannen’: De Eschmolen krijgt er maar liefst 17.500, die voor € 6,00 per stuk te sponsoren zijn. Zo heeft u dus uw eigen schalie op de toekomstige Eschmolen!

Vrijwilligers welkom

De stichting heeft nu 22 vrijwilligers voor bijvoorbeeld schoonmaak, activiteiten en klein onderhoud maar ze kan nog vele handen gebruiken, dus meld u nu alvast aan bij Stichting Eschmolen Delden, www.eschmolendelden.nl en/of word vriend van de Eschmolen!

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle