zondag, 4 december 2022
spot_img
HomeCultuurExpositie kunstenaar Riemko Holtrop

Expositie kunstenaar Riemko Holtrop

Hengelo – Riemko Holtrop (1914-1996) is één van de pioniers in de doorbraak van de moderne kunst na 1945. Hij behoort tot de avant-gardisten van het eerste uur, tot de kleine groep kunstenaars die al van tijd tot tijd experimenteel werkte. Begin jaren 30 begint hij zijn opleiding aan de Rotterdamse Academie, maar vooral zijn eerste reis naar Parijs laat een grote indruk op hem achter. Hij vestigt zich in Twente, eerst in Markelo en later in Ambt Delden met zijn vrouw Kitty en zijn kinderen alwaar hij zich ontpopt tot pionier van de moderne kunst in Twente.

Henk Lassche, schilder uit Hengelo, maakte zich er al eerder hard voor om Twentse (overleden) schilders een podium te geven. Samen met Evelien Snijders en Riemko’s dochter Mariëtte Holtrop maakte hij een prachtig geïllustreerde brochure over het leven van Riemko, speciaal voor deze expositie. 

Jaartentoonstelling in Schouwburg Hengelo

Na tentoonstellingen over Theo Wolvecamp, Eef de Weerd, Henk ter Horst, Henk Lassche, Folkert Haanstra en zijn zonen en Otto Oelen wordt dit seizoen werk van Riemko Holtrop (1914-1996) geëxposeerd. Riemko Holtrop was naast schilder, ook beeldhouwer en glazenier. In deze jaartentoonstelling ligt de focus op zijn schilderkunst. Holtrop studeerde van 1932 tot 1936 aan de kunstacademie in Rotterdam en in 1939 aan de ‘Académie de la Grande Chaumière’ in Parijs. Daarna bezocht hij de beeldhouwklas van de academie in Arnhem. Hij had als abstract schilder een prachtige klassieke basis.

De Schreeuw

Zijn beeld getiteld ‘De Schreeuw’ staat in het centrum van Delden als oorlogsmonument. Als reactie op de oorlog maakte hij in 1946 de aangrijpende serie bezettingstekeningen. Deze zijn, samen met gedichten van H.H ter Balkt, in 1995 gebundeld in het boek ‘Gebed aan de razernij’. De jaartentoonstelling van Holtrop in de Wolvecampfoyer is gratis toegankelijk voor de bezoekers van voorstellingen in de Rabozaal, Beursstraat 44 in Hengelo.

De (gratis) brochure over Riemko Holtrop is vanaf donderdag 24 maart af te halen bij de receptie van de schouwburg, zolang de voorraad strekt. 

Bron: www.riemkoholtrop.nl en www.schouwburghengelo.nl

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Cultuur

Laatste Nieuws