maandag, 6 februari 2023
spot_img
HomeNieuwsGoorFeestelijke opening Lijsterstraat Goor

Feestelijke opening Lijsterstraat Goor

Goor – Op vrijdag 29 oktober vieren we dat de Lijsterstraat een mooie groene straat is geworden. Een project waarin bewoners, gemeente, provincie Overijssel en woningbouwcorporatie Viverion samen optrokken. De straat en de riolering waren aan renovatie toe. Ook moest er asbest verwijderd worden uit de bodem. Dit alles werd aangegrepen om tegelijkertijd de straat een groener aanzien te geven. De bewoners gingen samen met ambtenaren en professionals aan de slag en deden allemaal mee. Resultaat is dat regenwater weer terugvloeit in de bodem en struiken en bomen voor koelte zorgen, bloemen meer insecten aantrekken en bewoners blij zijn met hun mooie straat. Wethouder Harry Scholten vindt dit een mooi voorbeeld waarin een project in de openbare ruimte naast klimaat-adaptatie, duurzaamheid en biodiversiteit ook het sociale welzijn in de buurt een impuls heeft gegeven. “Buren kregen meer contact met elkaar, een project dat meerdere doelen dient en waar we samen trots op mogen zijn.”

In mei 2018 ontstond het idee voor vergroening en werden bewoners van de Lijsterstraat gepolst of zij mee wilden doen. Doordat Ina van de Riet van de Groene Loper met een spel de bewoners de mogelijkheden liet zien, werd de buurt enthousiast. Ook Viverion heeft grond ingezet voor vergroening. Met subsidie van de provincie Overijssel konden de ideeën werkelijkheid worden.

Ideeën en schetsen

Bij de tweede inloopavond werden ideeën van de bewoners door een landschapsarchitect van Odin ter plekke geschetst. Buurtbewoners gingen samen op pad om ideeën op te doen bij andere projecten in Twente, bijvoorbeeld in Enschede en Oldenzaal. De ideeën werden vertaald in een definitieve schets.

Vertraging

Een aantal tegenvallers zaten het project in de weg. Zo bleek er asbest te zitten in de bodem, die vervolgens gesaneerd moest worden. Ook de coronamaatregelen zorgden voor oponthoud. De communicatie verliep lastiger via formulieren en brieven. Toen kwam er ook nog een strenge vorstperiode die voor vertraging van de werkzaamheden zorgde.

Resultaat

Vanaf april 2021 kon de aannemer Strukton Civiel eindelijk van start gaan met de bovengrondse inrichting. In juni was het zo goed als klaar. Het resultaat mag er zijn.

Meer informatie

Arjan Staman is de projectleider, bereikbaar op 0547 858585. Ook bij wijkregisseur Liesbeth de Boer kan men terecht voor buurtprojecten en vergroening in de wijk.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle