woensdag, 29 maart 2023
spot_img
HomeCultuurFietstocht in Bentelo langs verborgen verhalen uit Tweede Wereldoorlog

Fietstocht in Bentelo langs verborgen verhalen uit Tweede Wereldoorlog

Verscholen in de wal, achter de golfbaan, staat een bordje. Een herinnering aan de Tweede Wereld Oorlog. Een Spitfire crashte in de bomenwal. De flight-luitenant had zijn toestel al eerder verlaten en wist door zijn parachute aan de Duitsers te ontkomen. Als gevolg hiervan werden vier onschuldige burgers gefusilleerd. 

Een oorlogsverhaal wat lang niet bij alle inwoners in Bentelo bekend is. Het bordje is wellicht nog nooit opgevallen (“Waar staat het?”). Het monument voor de Stirling daar en tegen, is bekend. Er wordt afgesproken om vanaf daar samen te gaan fietsen. Mensen houden er pauze tijdens hun fietstocht op het bankje dat erbij staat. En ieder jaar op 4 mei herdenkt Bentelo bij het monument. Wat is er allemaal nog meer gebeurd in de vijf jaar durende oorlog? Hoe zag het dagelijkse leven eruit? En hoe werd de bevrijding gevierd? Zaten er mensen in het verzet? Hoeveel onderduikers waren er in Bentelo? Zijn er nog voorwerpen uit die tijd?

Op zoek naar (oud)bewoners die de oorlog hebben meegemaakt. Wat kunnen zij ons nog vertellen over deze periode in Bentelo? Al hoe wel Bentelo toen nog niet bestond als dorp. Dit is pas na de oorlog opgericht. 75 jaar vrijheid. 75 jaar Bentelo.

Een aantal bewoners zijn met de leden van de Werkgroep 75 jaar Vrijheid Bentelo samengekomen. Zij hebben gebeurtenissen verteld en gedeeld. Bijzondere ervaringen, angstige momenten, leuke momenten, verrassende onthullingen. “Hoe was het ook alweer?” Dezelfde gebeurtenissen, andere herinneringen. Een waardevolle ochtend waarbij we veel antwoorden op onze vragen hebben gekregen. Bewoners die niet in de gelegenheid waren om naar Parochie te komen zijn thuis opgezocht door de vrijwilligers van de werkgroep. Vele oorlogsherinneringen zijn vastgelegd. Vastgelegd om vervolgens te delen met alle inwoners van Bentelo en Wiene. Zodat wij deze verhalen nooit zullen vergeten! 

Deze fietstocht is een mooie gelegenheid om uw kinderen te laten zien wat zich allemaal heeft afgespeeld in Bentelo en Wiene tijdens de oorlog en de bevrijding. En wellicht ontdekt u al fietsend verhalen waar u het verhaal ook nog niet van wist. Tijdens deze fietstocht krijgen de vertelde verhalen een plek in de omgeving. 

Daarom bieden we alle inwoners van Bentelo en Wiene de gelegenheid om de fietstocht vanaf 5 mei te fietsen. Het routeboekje is vanaf 5 mei verkrijgbaar in de Dagwinkel Bentelo aan het Buyvoetsplein of bij Café Restaurant Spoolder. Tevens is het mogelijk om de route uit te printen op Bentelo.info. Op een, door u gekozen moment, kunt u dan de tocht fietsen en u laten leiden langs markante plekken in Bentelo en Wiene. Dit is zeker de moeite waard! Een tocht vol indrukwekkende verhalen! 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Cultuur

Laatste Nieuws