donderdag, 23 maart 2023
spot_img
HomeNieuwsGenieten van Twickel kaas

Genieten van Twickel kaas

V.l.n.r.: Remco Brandt, Walter Truitman, Marleen Meijer, Berry Jansen,
Jeroen Groeneveld en Egbert Jaap Mooiweer

Boerderijen op landgoed Twickel zijn herkenbaar aan de zwart-witte luiken. Ze liggen verscholen in een fraai coulissen- en essenlandschap, waar de weilanden worden omzoomd door bosranden en houtwallen. Sinds een jaar wordt de melk van een aantal Twickel-boerderijen gebruikt voor het maken van een speciale kaas en die blijkt goed in de smaak te vallen.

Bijzonder smaakvol

Op landgoed Twickel worden steeds meer kruidenrijke graslanden gerealiseerd. Dat is goed voor de biodiversiteit én het draagt bij aan de kwaliteit van de melk. Deze melk gaat naar de grote zuivelfabriek en verdwijnt zo anoniem met de melk van vele honderden andere boerderijen in de grote melkplas.

Sinds een jaar wordt een klein deel van deze mooie melk van vijf Twickelboerderijen apart gehouden en gaat naar een kleine ambachtelijke kaasmakerij. De romige, rijke smaak van de melk van de koeien die op de weilanden van Twickel grazen, proef je terug in de kaas. De Twickel kaas is er in twee varianten: met natuurkorst of met klassieke coating. De variant met de klassieke coating is er sinds kort ook in pittig extra gerijpt.

Agrarisch natuur- en landschapsbeheer

De boeren op landgoed Twickel zorgen niet alleen goed voor hun koeien, ze hebben ook de verantwoordelijkheid om dit prachtige kleinschalige landschap te onderhouden. Dat betekent natuurinclusieve landbouw, waarbij er een goede balans moet zijn tussen het boeren en het agrarisch natuur- en landschapsbeheer. 

Dubbel genieten 

Door het kopen van Twickel kaas kunt u genieten van een hele mooie authentieke smaak. Daarnaast draagt u ook een steentje bij zodat ook volgende generaties kunnen blijven genieten van al het moois dat het Twentse coulissen- en essenlandschap op landgoed Twickel te bieden heeft.

De kaas is te koop bij Westerhof Kaas op de vrijdagmarkt in Delden, kaashandel Alwie Leuveld op vrijdag tegenover de AH in Delden, bij Jumbo Leusink in Goor, Haaksbergen en Hengelo, Zuivelhoeve in Borne en Hengelo, Boomkamp Kaas op de markt in Hengelo, Anita’s Kaas in Groot-Driene, Erve Groot Avest in Oele en bij de landgoedwinkel op Twickel in Delden.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle