zondag, 27 november 2022
spot_img
HomeCultuurGoors Historisch Museum open op Koningsdag

Goors Historisch Museum open op Koningsdag

Goor – Op Koningsdag, woensdag 27 april is het Goors Historisch Museum open van 10.00 tot 16.00 uur.

In het museum is de expositie ‘Werken in de textiel’ te zien. Heel veel Gorenaren hebben van 1837 tot in de jaren 70 van de vorige eeuw in de textiel gewerkt. Daarvoor waren er al de thuiswevers die voor eigen gebruik weefden en wat over was aan fabrikeurs verkochten. 

Aan de hand van foto’s, verhalen en voorwerpen wordt het verhaal van deze textielarbeiders verteld. Op een grote kaart van Goor wordt aangegeven welke grote en kleine textielbedrijven er allemaal in circa 150 jaar tijd in Goor gevestigd waren.

Weefsters van weefkring ’t Weverke hebben weefsels nagemaakt uit decompositieboeken van Textielschool Enschede waar de leidinggevenden van ‘Jannink’ voor hun opleiding, tot bijvoorbeeld getouwbaas, naar toe gestuurd werden. Deze weefsters weven in het museum regelmatig op de oude weefgetouwen uit de 18e eeuw en zullen ook op Koningsdag het weven demonstreren.

Op de begane grond van het museum wordt aandacht besteed aan andere beroepen uit de textiel, zoals de kleermaker, de winkelier in kleding en manufacturen, de mutsennaaister en de handwerkjuffrouw.

De entree is gratis, een vrije gift wordt op prijs gesteld. www.historischgoor.nl.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Cultuur

Laatste Nieuws