zondag, 27 november 2022
spot_img
HomeCultuurGoors Historisch Museum weer open

Goors Historisch Museum weer open

Weefsels door wevers van ‘t Weverke nagemaakt uit oude studieboeken

Goor – Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn, opent het Goors Historisch Museum weer de deuren. Bezoekers zijn welkom met een coronatoegangsbewijs (vanaf 13 jaar). 

Er is plaats voor acht bezoekers tegelijk, verdeeld over de twee verdiepingen van het museum. Het is mogelijk dat er gevraagd wordt even te wachten. Het museum hoopt dat bezoekers begrip hebben voor de aangepaste werkwijze en dat iedereen zich aan het protocol houdt, met mondkapje en 1,5 meter afstand. 

Voorlopig blijven de openingstijden aangepast om de veiligheid van bezoekers en medewerkers te kunnen garanderen. Het museum is open op dinsdag- en donderdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur en op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur.

In het museum is op de bovenverdieping de tentoonstelling ‘Werken in de textiel’ te bezoeken. Goor heeft een rijke textielhistorie van thuiswevers, weefschool, stoomblekerij, weverijen, katoendrukkerij, confectiebedrijf, kleermakers, textielwinkels en hobbywevers. 

Heel veel Gorenaren hebben van 1837 tot in de jaren 70 van de vorige eeuw in de textielfabrieken gewerkt. Daarvoor waren er al thuiswevers die voor eigen gebruik weefden en wat over was aan fabrikeurs verkochten. 

Aan de hand van foto’s, verhalen en voorwerpen wordt het verhaal van deze textielarbeiders verteld. 

Leden van weefkring ’t Weverke hebben weefsels nagemaakt uit decompositieboeken van Textielschool Enschede. Zij weven in het museum regelmatig op de oude weefgetouwen uit de 18e eeuw.

Op de begane grond van het museum wordt onder andere aandacht besteed aan andere beroepen uit de textiel. 

Zie ook www.historischgoor.nl

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Cultuur

Laatste Nieuws