dinsdag, 4 oktober 2022
spot_img
HomeCultuurHerdenken, bedanken, vieren

Herdenken, bedanken, vieren

www.gerritsverhalen.nl

Op de website www.gerritsverhalen.nl deelt Gerrit in een notendop zijn herinneringen als 9-jarige aan de Tweede Wereldoorlog. Herinneringen van een amateurschrijver uit Twente die door de oorlog maar drie jaar lagere school heeft gehad. 

Gerrit wil dit verhaal vertellen omdat duizenden overzeese jongemannen bereid waren hun leven te geven en duizenden ouders hun zonen verloren, voor ons en voor heel Europa.

“Dan is het niet fijn dat vele Nederlanders zeggen, ‘dat gezeur over die WO II, dat doet me niks’. Het is onkunde, oké, gewoon de verhalen op de website even lezen en dan hetzelfde zeggen!”, aldus Gerrit.

In ongeveer 40 minuten kunt u onder andere lezen: van Japan met zijn kamikazevliegtuigen, Hitler’s Duitsland met zijn onderzeeboten via London naar Florida USA. Engeland in paniek, Nederlandse jongemannen naar werkkampen en weinig eten, Joden als vee naar de Duitse gaskamers.

“Nog steeds spreken wij Nederlands, elke ochtend ontbijt, in de auto naar onze werkplek (behalve onze arme onderlaag). Sinds 5 mei 1945 leven wij in grote welvaart. Geen boek nodig van A tot Z. Dit artikel lezen en hopen dat ouders hun kinderen naar de website krijgen: www.gerritsverhalen.nl voor hun toekomst, die zij kunnen gaan maken”, aldus Gerrit.

Een kort citaat van de website: “Zondag 1 april 1945 bereikten de geallieerden dorp Beckum. Als ze het Twentekanaal bij Hengelo (o) naderen met honderden tanks en legervoertuigen, worden de Waarbeeksluis, de Boekelose brug en de Oelerbrug door de Duitsers opgeblazen. De geallieerden moeten daarom om het kanaaleinde bij Enschede heen om naar Hengelo, Delden en Borne te kunnen komen. De Hengelose verzetsstrijders zijn aanwezig. Karel Gerard wordt gedood, maar een andere groep van 25 man slaagt er wel in dat de stroomcentrale niet door de Duitsers wordt opgeblazen….” Lees het hele verhaal op: www.gerritsverhalen.nl

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Cultuur

Laatste Nieuws