zondag, 27 november 2022
spot_img
HomeNieuwsGoorHet Schoolfeestboekje: een heilige bijlage

Het Schoolfeestboekje: een heilige bijlage

Goor – Het Goors School- en Volksfeest, van origine een (school)kinderfeest, is eind 2021 bijgeschreven in het Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland, onderdeel van UNESCO. Andere erfgoederen van hetzelfde kaliber zijn bijvoorbeeld Koningsdag, de Nijmeegse Vierdaagse en Pride Amsterdam. Het bestuur is niet alleen heel trots dat het zich met dit soort evenementen mag meten maar vindt het vooral heel erg belangrijk dat daarmee de toekomst van het Goorse School- en Volksfeest is gewaarborgd. Afgelopen week zat het Schoolfeestboekje in Goor als bijlage bij het Hofweekblad. Heel Goor keek er reikhalzend naar uit.

In 1875 is het Goors School- en Volksfeest ontstaan. Ondertussen is het een feest voor én door de Goorse bevolking en voor alle leeftijden. In het jaar 2022 is het alweer de 147e editie. Twee keer kon het niet doorgaan door corona. De andere keren dat het Goors School- en Volksfeest niet doorging was in de Tweede Wereldoorlog! “Het lijkt wel of het nu nog meer leeft dan voorheen”, zegt Schoolfeestvoorzitter Erwin Zwierink. “Het is echt hét volksfeest van Goor en dat het de afgelopen twee jaar niet doorging was een hele zure appel. We hebben meer dan 1000 vrijwilligers en dit jaar ging het wel heel erg makkelijk om alle mensen weer op de plek te krijgen. Sinds 1 april zijn de Schoolfeestloodsen weer open om aan de praalwagens te bouwen en je merkt en voelt  dat daarmee het feest van de Goorse gemeenschap er weer aan zit te komen. Een sterkt staaltje ‘Noaberschap’.”

Allegorische Optocht op zondag 26 juni

In 1924 werd er voor het eerst een Optocht georganiseerd. Versierde fietsen, motoren en auto’s en de eerste praalwagens trekken op de zondag door de Goorse straten. In 1928 laat men, bij wijze van proef, de traditionele optocht vervallen en in plaats daarvan organiseren ze ‘eenen ballonopstijging’. Het Goorse volk laat na afloop weten liever een optocht te zien, omdat deze ook toen al beschouwd werd als hét hoogtepunt van het feest. Het schoolfeestbestuur sloot zich daarbij aan en liet het bij die ene ‘proefballon’.

Traditiegetrouw is er nu al jaren op zaterdagmiddag de Kinderoptocht, waar alle Goorse basisschoolkinderen aan deelnemen en op zondagmiddag is er de Grote Allegorische Optocht met als spectaculair slotstuk De Goorse Rellie met hun bijzondere creaties. Thema 2022 van de Allegorische Optocht is ‘Dit is Goor’ en thema van de Rellie is ‘Insecten’.

De Optocht trekt meer bezoekers dan Goor aan inwoners rijk is en dat zijn er meer dan 12.000! Daar wil jij toch ook bij zijn?

Schoolfeestvlag in je koffer

Kijk voor het hele programma van woensdag tot en met zondag op de website www.schoolfeest.com.

Locatie Goors School- en Volksfeest: Schoolfeestplein (voor het gemeentehuis) in Goor van 22 tot 26 juni 2022. Boekje niet gekregen? Haal ‘m dan op bij Wiemerink, De Echte Groenteman of bij De Readshop in het centrum van Goor of lees het online op de site. O ja, en vergeet niet als je nog op vakantie gaat, de Schoolfeestvlag in je koffer te doen voor een mooie foto op locatie!

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Lifestyle