donderdag, 1 december 2022
spot_img
HomeCultuurHistorisch besef

Historisch besef

Delden – Deze maand verscheen het magazine Winkelstad Delden in de brievenbus. Een prachtig initiatief van de Deldense ondernemersvereniging waarmee ons mooie Delden op de kaart gezet wordt. 64 pagina’s waardevolle informatie. Vooral bedoeld voor toeristen, maar het bevat ook veel feitelijke informatie en die moet natuurlijk correct zijn. 

Op pagina 10 wordt het Zoutmuseum gepresenteerd: “Het Zoutmuseum in Delden werd in in 1886 opgericht.” Zo luidt de eerste zin. Dat moet natuurlijk 1985 zijn. En zo is het ook verteld, maar het is niet zo gek dat hier per abuis 1886 staat. Dat is namelijk het jaar dat baron Van Heeckeren op kasteel Twickel naar zoet water liet boren en op 500 meter diepte brak water aantrof. Dat was het moment dat het besef ontstond dat er zout aanwezig was in de bodem van Twente!

Van de baron weten we nu dat hij een man met visie was. Zo vond hij zoet water belangrijk voor de inwoners van Delden en hij zorgde dat dat water beschikbaar kwam. Toen het niet lukte om dat middels een boring op het landgoed te realiseren liet hij een waterleiding vanuit Wierden aanleggen en bouwde hij de watertoren in Delden. Maar wat de baron niet heeft voorzien was dat de vondst van zout later zou leiden tot een belangrijke chemische industrie in Twente. We kennen allemaal Akzo in Hengelo, dat tegenwoordig Nobian heet. En wat hij ook niet heeft voorzien is dat er bijna honderd jaar na de vondst van het zout een museum in Delden zou worden gevestigd, waar zijn ontdekking van het eerste zout en alles wat er nog meer over zout te vertellen is, te zien is. 

En wat iedere Deldenaar, zeker Deldenaren met historisch besef, zouden moeten onthouden zijn twee jaartallen: 

1886: de vondst van het eerste zout op landgoed Twickel

1985: opening van het Zoutmuseum door Koningin Beatrix. 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Cultuur

Laatste Nieuws