Rainier Ensink en Aniek ten Zende-Morsink werken bij Tonny Kranenberg Uitvaartzorg en vertellen over hun werkzaamheden.
Als je de definitie van een uitvaartleider op zoekt is dat vrij basic: Een uitvaartleider is je vaste contactpersoon na het overlijden van een persoon en begeleidt het hele traject. Wij spreken twee uitvaartleiders voor de rubriek #ikwerkinhofvantwente en zijn er direct van overtuigd dat het veel meer bevat dan die uitleg.
Rainier Ensink en Aniek ten Zende-Morsink staan ons te woord en verwelkomen ons in uitvaarthuis De Hof in Goor. We beginnen met een rondleiding waar we direct de persoonlijke touch van Tonny Kranenberg Uitvaartzorg opmerken. Niet alleen het belangrijke proces van het zorgen voor de overledene, zijn/haar uitvaart en nabestaanden, maar ook de elementen die aanwezig zijn in het uitvaarthuis. Over de inrichting, ‘decorstukken’, aankleding en gebruik van kleuren is zorgvuldig nagedacht en het komt over als een passend en warm geheel. Rainier: “We hebben in 2016 de deuren geopend en buiten de inrichting om zijn ook de technische kanten en zaken die met de ARBO wet te maken hebben, goed in orde”.
Het verhaal hoe ze in het vak zijn gerold, overlapt bij beide. Ze werkten allebei elders en zaten in een positie waarbij ze ‘iets anders wilden’. Beide hebben contact gezocht met eigenaresse Tonny Kranenberg en zijn gestart met de opleiding Uitvaartzorg. Aniek: “Ik wist dat mijn hart ergens anders lag en ik heb daar naar geluisterd. Vijf jaar later kan ik oprecht zeggen dat ik de juiste keuze heb gemaakt en heb ik geen moment spijt gehad.”
Er is discretie nodig in dit vak. Aniek: “Jazeker, dat is heel belangrijk want wij komen bij mensen achter de voordeur en zien en horen veel. Daar moet je mee om kunnen gaan. Het is bij vlagen ook een heftig beroep. Het vraagt heel veel van je. Zo’n proces vanaf melding van overlijden tot aan de dag van de uitvaart is een intensief proces.” Rainier: “Wij blijven als uitvaartleider de hele week bij de familie en we zien hen daardoor in allerlei soorten van emotie. Van verdriet bij het gemis, van lachen bij het ophalen van anekdotes tot aan het maken van keuzes. Je bent die gehele periode praktisch onderdeel van de familie. En zo voelt dat ook echt!” Aniek: “Enkele weken na de uitvaart komen wij graag nog eens samen met de familie. Om terug te kijken of vragen te beantwoorden. We merken dat dit zeer waardevol is. En als dan een familie, ondanks het verdriet, met een goed gevoel terug kan kijken op de afscheidsweek, geeft ons dat voldoening en een gezonde dosis energie. Wij staan écht voor de wensen van de familie. We kunnen adviseren of meedenken, maar de wens van de overledene of familie is uiteindelijk doorslaggevend.”
Jullie zijn echte Goorsen, komt het verdriet soms niet heel dichtbij? Rainier: “Uiteraard! Ook voor ons zijn er nog steeds momenten dat we met een brok in onze keel staan of vochtige ogen hebben. Maar ik denk ook dat het prima is dat wij ons laten raken door een uitvaart of in een ontstane situatie. Uiteindelijk zijn ook wij gewone mensen met gevoel.”