donderdag, 30 maart 2023
spot_img
HomeLifestyle#ikwerkinHofvanTwente (27)

#ikwerkinHofvanTwente (27)

Dini Hoevink uit Markelo is vanaf het begin betrokken bij de Stichting de Vrienden van de Molen van Buursink. Vandaag vertelt Dini over haar werkzaamheden. 

Een blikvanger in Markelo: de 19e-eeuwse stellingmolen, die ingericht is als graanmolen. De molen werd in 1836 gebouwd en diende als koren- en pelmolen. In de opvolgende jaren zijn er een aantal aanpassingen geweest. Zo zorgde eerst de wind voor aandrijving, volgde aan het eind van de 19e eeuw een oliemotor en werd er in 1924 een elektromotor in dienst gesteld. Helaas ging vanaf die tijd het onderhoud van de Molen bergafwaarts. Een halve eeuw later werd het overleg voor een mogelijke restauratie toch besproken en in 1988 wordt de Stichting de Vrienden van de Molen van Buursink opgericht. Mevrouw Dini Hoevink is vanaf het eerste uur aangesloten bij de restauratie van de Molen. 

“Ja, dat klopt! Ik stapte in 1989 in het bestuur en ben niet meer vertrokken. De Molen was in 1991 volledig gerestaureerd en vanaf september waren we weer officieel geopend. Een heel mooi moment”.

Hoe gingen de jaren na de restauratie en wat is jouw rol? 

“Goed, het is mooi om de molen weer te zien draaien! Door de toevoeging van onze winkel ben ik eigenlijk zo dat vak ingerold, ik vind het heerlijk om de bezoekers in de winkel te ontmoeten en te adviseren. Maar ik doe ook andere werkzaamheden dan alleen winkelbediende. Ik zorg voor voorraadbeheer en inkoop, het ontvangen van bezoekers en geven van rondleidingen, onderhoudswerkzaamheden en schoonmaak en het laten draaien van de molen. Er komen veel bezoekers uit Hof van Twente, maar ook veel vakantiegasten. In onze molenwinkel hebben we een verscheidenheid aan meel, graan en natuurproducten. Zoals pannenkoekenmeel, volkorenmeel, tarwebloem, broodmixen, etcetera. Maar ook in ons Muldershoes kunnen bezoekers een kopje koffie drinken en even rustig zitten om te kijken naar de film die draait over hoe de molen werkt. Natuurlijk nu met Corona is het wel stil hier, maar gelukkig is onze winkel open en zien we de bezoekers nog steeds komen.”

Jullie werken alleen met vrijwilligers? 

“Ja, onze groep bestaat op dit moment uit 13 vrijwilligers. Iedereen heeft verschillende taken en voert deze op zijn/haar manier uit. Het is een leuke groep, het is vaak gezellig en we krijgen met elkaar elke keer de bezetting rond. Natuurlijk zien we ook graag meer jonge mensen, die zijn van harte welkom als ze een leuke vrijwillige baan zoeken. Ook voor jongeren die interesse hebben om molenaar te worden, er bestaat nog steedse een opleiding voor.” 

Je bent hier al jaren vrijwilliger? 

“Ja, vanaf 1989 toen ik in het bestuur stapte. In al die jaren heb ik al veel vrijwilligers en medebestuurders voorbij zien komen. Maar ik kan het niet loslaten en het is goed te combineren met andere werkzaamheden. Hoe bijzonder is het om in deze prachtige molen te mogen werken in hartje Markelo, die zoveel historie omarmt. Voorlopig zit ik hier nog prima.” 

Dini geeft ons nog een interessant inkijkje binnen bij de Mölle van Buursink, waar we ook de molenaar tegenkomen. Hij legt nog eens uit hoe mooi het vak is en alles wat daarbij komt kijken. Hij sluit zijn woorden treffend af: “Als je eenmaal de tik van de molen hebt gehad, gaat dat niet meer over.”

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws