zaterdag, 25 maart 2023
spot_img
HomeLifestyle#ikwerkinHofvanTwente (30)

#ikwerkinHofvanTwente (30)

Marije Roordink-Westra werkt al 31 jaar bij Aspergebedrijf Slaghekke in Bentelo. In #ikwerkinhofvantwente vertelt ze over haar werkzaamheden.

Het verhaal begint in 1990. Marije komt, samen met een vriendin, langs Aspergebedrijf Slaghekke en hun oog valt op een bord aan de weg waar ze zien dat er mensen worden gezocht. 

“Ja, zo is het gegaan. Ik ben er, samen met die vriendin, op af gegaan. We hebben een gesprekje gehad en konden de volgende ochtend om zes uur al beginnen.” 

Ze beginnen als aspergestekers, twee keer per dag anderhalf uur. Was dat lastig om te leren? “Nee, dat viel mee. Ik wist via mijn man wel wat aspergesteken inhield, had het alleen nog niet zelf geleerd. Ik had het snel onder de knie.” Zo rond 1996 stopt Marije met het steken van de asperges. Het werk werd te zwaar en het bedrijf groeide zo hard dat ze ook op andere vlakken nodig was. Zo maakte ze de ommezwaai naar het sorteren van het witte goud. “We sorteren op klasse, kleur, grootte en dikte. Zodat we de beste asperges aan kunnen bieden aan de horeca en particuliere markt. Destijds deden we dat nog met de hand. Nu is er een machine die dat werk voor ons doet. Dat betekent overigens niet dat wij niets meer hoeven te doen.”  

In 2004 openen ze, naast de vestiging in Bentelo, een vestiging in Enschede en in 2017 volgt een vestiging in Hengevelde. Door inval maakt Marije kennis met het verkoopvak. In de ochtend sorteren en daarna naar de winkel. “Dat blijkt een prima combinatie te zijn. Ik werk hier inmiddels 31 jaar! En ik heb het altijd leuk, ik leef echt naar die tijd toe. Het buiten zijn, het samenwerken met andere mensen. Het zijn tien geweldige weken per jaar!” 

Eigenaar Gerrit Slaghekke werpt een blik op het rooster. “Ja, Marije is er in het aspergeseizoen echt elke dag! Zeven dagen per week. Ons vertrouwen in Marije is ook erg groot. Niet alleen vanwege haar jarenlange ervaring, maar ook omdat ze echt overal inzetbaar is. Ze kan zelfs met de koelwagen rijden! Dat is toch een lot uit de loterij?” Wanneer het aspergeseizoen start, is elk jaar verschillend. Slaghekke: “Dat kunnen we niet zeggen. Moeder natuur bepaalt de start van het seizoen. Meestal is dat rond Pasen, maar dat hebben we dit jaar niet gehaald.” 

We blijven aan de keukentafel nog even verder praten en horen mooie verhalen over de start van het bedrijf in 1986 en hoe zich dat heeft ontwikkeld tot het bedrijf wat het nu is. Het bedrijf is uitgegroeid als een waar familiebedrijf. Dat maakt de lijntjes kort en communicatie helder. Sinds vorig jaar zitten ook de zonen Thijs en Thom Slaghekke in de maatschap en kan er worden uitgekeken naar de toekomst. 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws