vrijdag, 2 december 2022
spot_img
HomeLifestyle#ikwerkinhofvantwente: Hanneke te Wierik

#ikwerkinhofvantwente: Hanneke te Wierik

Hanneke te Wierik is beweegcoach op meerdere locaties in Hof van Twente. In #ikwerkinhofvantwente vertelt ze over haar werkzaamheden.

Zingen met (dementerende) ouderen en dansen met mensen die de ziekte van Parkinson hebben. Hanneke te Wierik geeft ook Mindfulness Pilates lessen op acht locaties verspreid door Hof van Twente. De combinatie van Pilates en mindfulness is een unieke, ook al is pilates vrij mindful van zichzelf (pilates is een complete work-out, een trainingsmethode die de nadruk legt op diepe houdingsspieren, flexibiliteit, evenwicht, coördinatie, red.).


Hanneke te Wierik uit Goor volgt in haar jeugd de ArtEZ University of Arts in Enschede (voorheen AKI).

“Ik wilde mij niet vastleggen op één richting. En bij de opleiding hoopte ik ‘out of the box’ te kunnen denken. Dat bleek ook zo te zijn. Het waren allemaal vrijdenkende mensen, zowel docenten als studenten.”


Na haar opleiding accepteert ze een baan als grafisch vormgever aan de tekentafel.

“Leuk! Maar het was het nog niet. Ik wilde iets doen waar mijn hart lag. En mijn hart lag ook bij muziek en beweging. Ik speelde al piano en danste heel graag. Dat bracht mij bij het Conservatorium waar ik in 1998 afstudeerde als Danstherapeut Querido.”

Om zelf in vorm te blijven volgt ze pilateslessen in Goor en wordt ze door de docent gevraagd om het stokje over te nemen. “Ik heb het gewoon gedaan! En het beviel ontzettend goed.” Ze gaat zich steeds meer verdiepen in mindfulness en meditatie, volgt trainingen en zo ontstaat een heel eigen, unieke vorm van Mindful Pilates. Een ‘zachte’ krachttraining die het lichaamsbewustzijn vergroot en lichaam en geest in balans brengt.

“Je leert in mijn lessen ervaren wat er gebeurt als je bepaalde oefeningen doet. Je voelt welke spieren en spiergroepen je aanpakt, welke je laat samenwerken en welke je juist ontspant.”


Tegenwoordig danst ze ook met mensen die Parkinson hebben. “Ik begin zittend vanuit de stoel: aarden, ademen en dan pas gaan we bewegen. Dansend bewegen, vrijuit en in verbinding met het eigen lijf. Het hoeft er niet mooi uit te zien. Het gaat om, wat kan ik wél en hoe krijg ik (weer) voeling met mijn eigen lijf ondanks ‘beperkingen’. Meestal is meer mogelijk dan gedacht.”

Met zingen gaat het ook zo. “Ouderen denken vaak niet (meer) te kunnen zingen of voelen zich in het begin wat ongemakkelijk. Maar het plezier staat voorop en vanuit beweging komen de stemmen vanzelf op gang. En zingen maakt, inmiddels wetenschappelijk bewezen, net als dansen en bewegen gezond!”
De drie elementen die de geboren Goorse drijven zijn: muziek, dans en beeldend. En als we haar vragen welk woord haar veelzijdige beroep samenvat zegt ze “ik noem mij ‘beweegcoach’ omdat alles wat ik doe met beweging te maken heeft. Dat staat centraal. Vanuit beweging ontstaat vanzelf plezier en een verhoogd gevoel van welzijn. En niet te vergeten het sociale aspect. Samen zingen. Samen dansen. Samen aandachtig trainen. Gesprekjes tussendoor en naderhand. Alles doet ertoe en is waardevol!”

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 12 34 56 78

Lifestyle

Laatste Nieuws

Reggehof programma

Kettingbotsing Goor

Ongeval met drie auto’s

Zin in Kerst?