vrijdag, 2 december 2022
spot_img
HomeNieuwsIllustrator Thé Tjong-Khing hoofdgast bij Broekhuis op Zondag

Illustrator Thé Tjong-Khing hoofdgast bij Broekhuis op Zondag

Enschede – Thé Tjong-Khing (89), een van de meest gelauwerde illustratoren van Nederland, is zondag 13 november de hoofdgast in een nieuwe aflevering van Broekhuis op Zondag, de serie hommages aan culturele helden in De Kleine Willem.

De in 1933 in Indonesië geboren Thé Tjong-Khing, die zichzelf leert tekenen, is als kind gefascineerd door vroege Hollywoodfilms. John-ny Weissmuller (Tarzan), Marilyn Monroe en andere klassieke acteurs komen steeds terug in zijn werk.

Als twintiger belandt hij in Nederland, waar hij een plek verwerft in de legendarische Toonder Studio’s. Hier verfijnt hij de kunst van het striptekenen, dankzij zijn kwaliteit om de karakters op papier te laten acteren. Beroemd worden zijn futuristische en psychedelische stripboeken, waarmee hij internationaal aanzien verwerft. 

Begin jaren 80 besluit Thé Tjong-Khing de overstap te maken naar kinder- en jeugdliteratuur. Honderden boeken volgen en hij wint meerdere Gouden Penselen en andere prijzen. In 2010 ontvangt hij de Max Velthuijs-prijs voor zijn hele oeuvre.

Ook op de respectabele leeftijd van 89 jaar blijft Thé Tjong-Khing enorm productief en levert hij meerdere boeken per jaar af. 

Willem Wilmink en Harry Bannink schreven eind jaren 70 een lied voor Thé Tjong-Khing, dat op 13 november te horen is in De Kleine Willem. De Broekhuis op Zondag Huisband en Wilminks Kweek brengen enkele favoriete nummers van de hoofdgast.

Cabaretier Nathalie Baartman zorgt voor het vaste onderdeel ‘Kwinkslach’. Uitgever Kees Schafrat vertelt over zijn intensieve samenwerking met de meester-illustrator, die ook zelf aan het werk gaat op het podium.   

Broekhuis op Zondag is een samenwerking van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en Boekhandel Broekhuis.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Laatste Nieuws

Reggehof programma

Kettingbotsing Goor

Ongeval met drie auto’s

Zin in Kerst?

Lifestyle