woensdag, 12 mei 2021
Home Natuur In de Twickelse bossen is meer te zien dan alleen maar bomen

In de Twickelse bossen is meer te zien dan alleen maar bomen

Terug in de tijd met natuurkenner en natuurfotograaf Han Brinkcate

Het ‘Hofweekblad’ heette toen ‘Deldens Weekblad’, Aflevering 14, 4 november 1992

U zult misschien denken, wat hebben aalscholvers nu met Twickel te maken. Nu, op dit moment nog niet zoveel maar wat niet is kan nog komen. Al een paar jaar lang heb ik ‘s zomers op het Grasbroek en bij de zijtak Almelo een aantal aalscholvers waargenomen. Het zijn prachtige vogels die ongeveer 90 centimeter groot zijn (zie foto). Zwart van kleur, voorzien van een groene glans. De witte kin en wangen zijn net als de verlengde kop en achterhalsveren kenmerkend voor deze vogel. Verder hebben ze een donkere haakvormige snavel, zwarte poten, groene ogen en als ze zitten doen ze dit rechtop. Aalscholvers behoren tot de pelikaanachtigen, deze soorten hebben allemaal ook de achterteen in het zwemvlies betrokken. Als ze vliegen hebben ze een lange hals en staart en een rustige korte vleugelslag. De aalscholver vliegt net als ganzen in een V–formatie. Deze vogels broeden en slapen in kolonies. De grootste kolonies vinden we in Wanneperveen, het Gaasterland, het Naardermeer, in de Biesbosch en in Lekkerkerk. Het nest wordt gebouwd in bomen en struiken en bestaat uit een groot vlechtwerk van takken, gevoerd met riet en stro. Vaak wordt het nest meerdere jaren achtereen gebruikt. De broedtijd van de aalscholvers loopt van eind februari tot in augustus. De drie tot vijf eieren zijn ongevlekt en licht blauwgroen van kleur. Ze zijn bedekt met een kalklaagje. Hun broedduur is ongeveer 26 dagen. De jonge aalscholvertjes zijn dof gekleurd en hebben een witte buik. Ze worden gevoerd met allerlei soorten vis waaronder veel paling. Aalscholvers duiken van de waterspiegel vrij diep naar beneden en kunnen onder water zwemmen om zo bij de vis te komen. Is de vis eenmaal gevangen dan wordt deze in de grote krop bewaart. Zodra ze op het nest komen wordt het in de krop voorverteerde voedsel aan de jongen gevoerd. Daar hun losse veren tijdens het duiken gemakkelijk water opnemen, (aalscholvers hebben geen vetklieren, zoals bijvoorbeeld eenden) zie je ze vaak met half uitgespreide vleugels op een tak zitten om weer droog te worden. Na de broedtijd blijft een deel van de aalscholvers in ons land (vaak aan de Waddenkust) om te overwinteren. Een- en tweejarige vogels verspreiden zich veel over zuid-west Europa tot zuid-oost Europa. Het wegtrekken gebeurt eind augustus en september. Ze komen als alles goed gaat begin februari weer terug. 

Voor meer natuur kunt u ook kijken op www.hanbrinkcatenatuurfotografie.nl, of op www.hofweekblad.nl onder de button natuur.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Natuur

Laatste Nieuws