maandag, 21 juni 2021
spot_img
HomeNatuurIn de Twickelse bossen is meer te zien dan alleen maar bomen

In de Twickelse bossen is meer te zien dan alleen maar bomen

Terug in de tijd met natuurkenner en natuurfotograaf Han Brinkcate

Het ‘Hofweekblad’ heette toen ‘Deldens Weekblad’, Aflevering 17, 13 maart 1991

Ooievaars in Twickel? Het klinkt wat eigenaardig. De palen met nesten erop staan al enkele jaren te huur. Maar ooievaars, ho maar! Het zou te mooi zijn als zich op de nesten inderdaad ooievaars zouden vestigen. Nee, dan zullen de mensen zelf de helpende hand moeten bieden door bijvoorbeeld een paar ooievaars opnieuw op het landgoed Twickel uit te zetten. En dan maken wij misschien kans om de nesten inderdaad aan de ooievaars te verhuren. Eerlijk, ze passen wel op het landgoed Twickel. U begrijpt het al, deze keer gaan wij de ooievaars eens van wat dichterbij bekijken. Deze vogel heeft al van oudsher in de nabijheid van de mens geleefd. Dankzij het ringen van deze vogels is de ooievaar een van de best bestudeerde soorten geworden. Zijn broedgebied reikt van Europa tot het midden van het Europese deel van de Sovjet Unie, met uitzondering van oonder andere Italie, Frankrijk en Groot-Brittannië. In Europa gaat de ooievaar gestadig in aantal achteruit, vooral in het laagland, blijkbaar ten gevolge van de uitgebreide grondverbetering.

De ooievaar bouwt zijn nest op palen (zoals in Twickel), schoorstenen, daken en af en toe in bomen. Ieder jaar wordt er verder gewerkt aan het nest, waardoor oude nesten soms enorme bouwsels worden met een doorsnee van 2,5 meter en een hoogte van 2 meter. Deze nesten kunnen vijf tot 900 kilo wegen. Vaak herbergen zij talrijke ‘onderhuurders’, zoals spreeuwen en mussen. Ooievaars leggen drie tot zes witte eieren, maar het aantal jongen is gewoonlijk kleiner, twee tot drie, omdat de jongsten vaak sterven. De ouders zorgen goed voor de jongen, ze beschermen ze tegen aanvallen van andere dieren en tegen slecht weer en op warme dagen brengen ze zelfs water mee om de jongen te besproeien. In deze tijd handhaven ze een vaste routine, die bestaat uit het voeren, rusten, toilet maken en oefeningen. Als de jongen gevoerd worden gaan ze in een waaiervorm zitten, met de koppen naar het midden van het nest. Daar braakt de volwassen ooievaar het voedsel uit, dat voornamelijk uit vogels, kikkers en veldmuizen bestaat. De vlucht naar hun overwinteringsgebied gaat volgens een vaste route. De belangrijkste route voor alle ooievaars uit Midden- en Oost Europa gaat zuid-oost over de Balkan, klein Azië en het Arabische schiereiland naar Afrika en langs de Nijl naar hun meer zuidelijke bestemming. Eenmaal in Afrika verspreiden de vogels zich. 

Deze aflevering heb ik ruim 30 jaar geleden geschreven, ik had toen nog geen computer. Ik schreef mijn columns toen gewoon met de pen op een vel briefpapier en deed hem bij het ‘Deldens Weekblad’ in de brievenbus. Ik heb hier best leuke herinneringen aan over gehouden, weet u? Ik ben nu eenmaal niet zo van de computers. Feit is wel, dat er toen echt niet zoveel ooievaars waren als nu. Het huidige motto mag volgens mij dan ook rustig zijn: ja, je ziet ons nu ook echt overal (zie foto). 

Voor meer natuur kunt u ook kijken op www.hanbrinkcatenatuurfotografie.nl, of op www.hofweekblad.nl onder de button natuur.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Natuur

Laatste Nieuws