maandag, 6 februari 2023
spot_img
HomeNatuurIn de Twickelse bossen is meer te zien dan alleen maar bomen

In de Twickelse bossen is meer te zien dan alleen maar bomen

Terug in de tijd met natuurkenner en natuurfotograaf Han Brinkcate

Het ‘Hofweekblad’ heette toen ‘Deldens Weekblad’, Aflevering 20, 23 januari 1991

Deze keer verlaten wij het Twickelse bos. Waarom? Dat zal ik u vertellen: vorige week liep ik in Delden waar ik een moeder met haar dochtertje van ongeveer 6 jaar tegen kwam. “Kijk”, zei de moeder, “dat is nu die meneer die altijd de verhalen over de Twickelse bossen schrijft.” Waarop dat meisje zonder te aarzelen op mij afkwam en zei: “Dan kunt u wel wat over spreeuwen vertellen, want dat vind ik pas ‘grapjassen’!” Nou, speciaal aan dat meisje draag ik deze aflevering op. Spreeuwen zijn net zo goed vogels van landbouwgebieden als van steden. In de stad fourageren ze tussen mussen en duiven in parken en tuinen. Op de grond zijn het kwieke vogels die wat rukkerig lopen. Spreeuwen zijn sociale vogels die vaak op voederplaatsen verschijnen. Op gazons zoeken ze op een kenmerkende wijze naar ongewervelde dieren. Als ze wat van hun gading gevonden hebben, openen ze hun in de grond stekende snavel zodat ze ruimte hebben om de prooi te pakken en boven de grond te trekken. In het voorjaar betrekken de paartjes hun territorium en vallen de grote winterzwermen uiteen. Spreeuwen leven het hele jaar door in kleine groepjes, daarom is het merkwaardig dat ze geen neiging vormen tot broeden in kolonies. Op het platteland broeden ze in holle bomen en in steden meestal onder dakpannen, regenpijpen, schoorstenen en andere geschikte holtes. Op de nok van een dak of op een schoorsteen brengt het mannetje zijn territoriumzang ten gehore. Dit is een mengsel van allerlei geluiden waar veel imitaties tussen zitten. Tijdens de broedtijd zoeken spreeuwen ook vaak samen voedsel. Niet broedende vogels en die waarvan het broedsel is mislukt, slapen net als in de winter in groepen. Deze zomerslaapplaatsen worden echter niet zo snel opgemerkt omdat het zomers pas laat donker wordt. 

Van nabij gekeken is de spreeuw een prachtige getekende vogel (zie foto), maar van veraf zien ze er donker en wat slonzig uit. ‘s Winters vliegen ze met tien tot wel honderdduizenden in een ingewikkeld patroon door de lucht, om dan met een oorverdovend vleugelgedruis op de slaapplaatsen neer te strijken. De schelle kreten en het opdringerige gefluit kunnen nog wel uren aanhouden, maar dan vallen ook de spreeuwen in slaap. De volgende dag herhaalt zich alles. 

Spreeuwen kunnen in kersenboomgaarden grote schade aanrichten. Spreeuwen, het zijn inderdaad echte ‘grapjassen’. Ach, weet u? Dat meisje van toen is inmiddels een hele leuke moeder geworden. Hoe ik dit weet? Ik kom haar af en toe nog wel eens tegen, vandaar. 

Ik ga er nu even een paar weken tussenuit en wens jullie alvast een fijne vakantie. Voor meer natuur kunt u ook kijken op www.hanbrinkcatenatuurfotografie.nl, of op www.hofweekblad.nl onder de button natuur.

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Natuur

Laatste Nieuws